A l’equador de la campanya, Ernest Maragall ha pujat a un bus de campanya per a mostrar el seu “somni” per a Barcelona. Després de l’acte central, celebrat a Cornellà de Llobregat, l'alcaldable d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals ha fet un recorregut per la ciutat, passant pels punts de la ciutat on els republicans proposen les principals transformacions arquitectòniques i urbanes del seu programa. Inclouen demandes històriques, com la finalització de les obres de La Sagrera o la cobertura de la Ronda de Dalt. Però Maragall també en planteja d’altres com convertir l’avinguda del Paral·lel en “el Broadway català” o allargar l’avinguda Diagonal. El punt d'inici, l'Estació de França; el punt final, la plaça de Sant Jaume.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🔴 Eleccions Municipals 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral


En el llistat de transformacions proposades per Ernest Maragall, hi ha demandes que venen de molt lluny. Entre elles hi ha la recuperació de “tots els espais propietat de l’Estat” al Front Marítim, com ara el Govern Militar, la Comandància Naval o la Capitania General. L’objectiu és “impulsar-hi projectes d’economia blava”, remodelar el Moll de la Fusta i reformar el Passeig Marítim per connectar-lo amb el Fòrum. Els republicans també plantegen acabar les obres de l’estació intermodal de la Sagrera, remodelar els entorns de l’Estació de Sants per “erradicar la degradació”, cobrir la Ronda de Dalt entre Gràcia i Nou Barris per generar espai verd o obrir Barcelona a la muntanya, amb la creació d’una oficina dels barris de muntanya. També planteja convertir l’antiga presó de la Model en un espai verd i un “espai memorial” de l’assassinat de Salvador Puig Antich.

🗣 Ernest Maragall: "Tothom hauria de ser més prudent a l'hora de reivindicar Pasqual Maragall"


Pel que fa a les grans vies de mobilitat, el programa d’ERC planteja obres a la Gran Via i el carrer Aragó, “per tal de passar d’autopistes urbanes a corredors verds”, en el marc d’un pla global de pacificació de la societat, amb prioritat per als vianants als carrers de menys de 12 metres. Maragall també proposa allargar l’Avinguda Diagonal, perquè vagi del Besòs al Llobregat, reformar integralment totes les rondes de Ciutat Vella “per relligar el centre de la ciutat” o impulsar el tercer túnel de Rodalies, que aniria entre el Morrot i l’Estació de França. Segons Maragall, permetria ampliar en un 50% la capacitat del servei.

maragall bus campanya - Marc Puig
Foto: Marc Puig

El “somni Maragall” també planteja convertir l’avinguda del Paral·lel en el ‘Broadway català’ (“una via més verda i amable”), “impulsar la Ciutadella del Coneixement” a l’entorn del parc per ser un “node científic capdavanter a Europa”, transformar l’Eix Besòs a partir del hub audiovisual Catalunya Media City, impulsar el Recinte Modernista de Sant Pau “en un centre de salut global”, transformar l’entorn del nou Hospital Clínic, recuperar la caserna militar del Bruc i els seus entorns, convertir Montjuïc en un “gran node creatiu” o desenvolupar un projecte per a la Marina, “connectant-la amb el mar i esdevenint un nou punt d’accés a la muntanya de Montjuïc”.