És l’hora dels últims missatges abans de la jornada de reflexió de les eleccions municipals. I Ernest Maragall ha volgut enviar-ne un de potent: que després de quinze anys de “dimissió”, Barcelona ha de tornar a recuperar el seu “rol” en el procés d’alliberament nacional. Ha de tenir iniciativa de “segona institució del país” i acompanyar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la negociació de l’acord de claredat amb el govern de Pedro Sánchez. L’alcaldable d’ERC ha tornat a situar la capital catalana en una disjuntiva, “entre el poder i la política”. I ha insistit, emocionat, que el del seu germà Pasqual Maragall és un “llegat col·lectiu” que ningú no es pot apropiar, en resposta a Jaume Collboni, que se’n va proclamar “hereu”.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🗣 Ernest Maragall: "Tothom hauria de ser més prudent a l'hora de reivindicar Pasqual Maragall"

🔴 Eleccions Municipals i Autonòmiques 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral


Els republicans han escollit el Mirador de l’Alcalde, a la muntanya de Montjuïc, per celebrar l’última roda de premsa d’aquesta campanya. Acompanyat dels 41 membres de la seva candidatura, i amb vistes a tota la ciutat, Ernest Maragall ha defensat que l’Ajuntament tingui un rol actiu en el procés, al costat del president Aragonès, en l’acord de claredat: “No és que vulgui acompanyar-lo. Hi voldrem ser com a segona institució del país”. Ho ha considerat més necessari encara després de la “dimissió dels últims 15 anys”. En aquest sentit, ha reblat: “Hem de tornar a recuperar aquest rol de gosadia i compromís institucional”. El consistori, ha afegit, “ha de ser-hi amb veu pròpia”.

Com ja ha fet durant tota la campanya, el candidat republicà ha situat Barcelona en una dicotomia a les urnes aquest diumenge: “Ha de triar entre poder i política. Alguns volen fer callar Barcelona, sotmetre-la des del poder”. En canvi, ha contraposat, ells volen “fer política, que vol dir tornar a donar veu a la ciutadania i prendre decisions”.

rdp maragall montjuic Miquel Muñoz
Foto: Miquel Muñoz

El llegat de Pasqual Maragall

La roda de premsa també ha servit per respondre el socialista Jaume Collboni, que aquest dijous va proclamar-se “hereu” de l’exalcalde i expresident Pasqual Maragall. L’alcaldable d’ERC a Barcelona ha carregat contra l’”abús interessat” i “l’apropiació de la història de Barcelona i el patrimoni col·lectiu”. En aquest context, Ernest Maragall ha replicat: “És un llegat que ens pertany a tots. Em sembla bé que tots ens hi inspirem. Però, quan això es fa en termes d’exclusivitat, tot això perd tota la legitimitat. El llegat de Pasqual no és seu ni meu; és de tothom”.

Ernest Maragall s’ha emocionat, sobretot quan li han preguntat què farà aquest dissabte, durant la jornada de reflexió. “Aniré a veure el Pasqual, que no ho he pogut fer durant aquestes setmanes, el meu germà simplement”, ha apuntat. Després, si pot i té temps després dels compromisos amb els mitjans, anirà amb la seva dona “a un concert o a una obra de teatre”. Encara no ho han decidit.