La candidatura de Gabriel Rufián a les eleccions municipals de Santa Coloma de Gramenet és un retorn als orígens? O és un paracaigudista enviat per Esquerra Republicana en el marc d'una estratègica política? El cap de files dels republicans a Madrid ho té molt clar. La segona, “evidentment que no”. La primera, tampoc, perquè “retornar significa haver marxat”. Els seus contrincants, en canvi, intenten sembrar l’ombra de la sospita, del qüestionament. Començant per l’alcaldessa Núria Parlon, que ha baixat al fang de la confrontació directa amb Rufián. L’únic que està clar que és un actiu d’ERC, que genera tants adeptes com enemics i que l’aposta va molt més enllà de Santaco. És “el candidat de l’àrea metropolitana”, com el descriuen a la sala de màquines de Calàbria.

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


Davant dels qui li retreuen que "no és de Santa Coloma" —va mudar-se a Badalona de jove—, Gabriel Rufián reivindica el seu arrelament. Des del “pis de 50 metres quadrats amb aluminosi al barri de Fondo” fins a “deixar-se els genolls al camp de la Grama” o “caminar entre xeringues plenes d’heroïna i sang”. I interpel·la tots els veïns de la ciutat, no només els independentistes, com va fer en la presentació com a alcaldable: “Hi ha gent que no s’emociona amb una estelada, que no se sap els Segadors o que no parla en català. Però són tan nostres com nosaltres”. 

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Santa Coloma: tota la llista


Però l’aposta de Gabriel Rufián va més enllà de Santa Coloma. Ho demostra la seva agenda. No només és que l’acte central dels republicans a nivell nacional se celebrarà a Santaco, amb el president Pere Aragonès, Oriol Junqueras i tot el partit i el Govern. La mateixa agenda de Rufián en aquests primers compassos de la campanya ho corrobora. Aquest dijous va arrencar la campanya al Born amb Ernest Maragall, a qui divendres va acompanyar a Nou Barris. Aquest dissabte és el torn de L’Hospitalet de Llobregat, on compartirà escenari amb Junqueras. En aquestes dues setmanes també trepitjarà Granollers, Cerdanyola, Mollet i Badalona. Una agenda que ha estat molt complicada de quadrar, perquè l’activitat al Congrés dels Diputats continua amb un ple la setmana que ve.

Des de l'equip de campanya asseguren que l'objectiu és continuar desdibuixant el "cinturó roig" que envolta la capital de Catalunya, després que el 2019 es convertissin en la segona força de l'àrea metropolitana. Un punt del país clau per als republicans, amb un pes determinant en institucions com la Diputació de Barcelona. En declaracions a ElNacional.cat, el mateix Gabriel Rufián reconeix que és un punt estratègic: "Agradi més o agradi menys, si volem que el nostre país sigui independent, l'àrea metropolitana ha de ser-hi. Si no, no farem res". I el candidat republicà, amb "respecte" per la feina feta per les seccions locals, hi posa la cara: "Si humilment, amb el meu nom i la meva feina a Madrid, puc ajudar en aquest objectiu, aquí estic". Però també recorda que Oriol Junqueras és de Sant Vicenç dels Horts i Joan Tardà de Cornellà.

Maragall Rufian ERC x EvaParey 005
Gabriel Rufián ha acompanyat Ernest Maragall aquest divendres a Nou Barris. Foto: Eva Parey

"Incomodar" a Santa Coloma

El que també és cert és que, amb la irrupció de Gabriel Rufián, la batalla municipal de Santa Coloma de Gramenet ha guanyat focus polític i mediàtic que no tenia ara fa quatre anys. I la mateixa alcaldessa del PSC, Núria Parlon, ha baixat al fang per a polaritzar amb el republicà. Ha estat la primera a acusar-lo de "paracaigudista". En una entrevista a EFE aquesta setmana assegurava que "li anirà bé conèixer la realitat més enllà de la moqueta de Madrid". Se les han tingut a Twitter, però no ha acceptat el debat que li reclama Rufián des de fa dies.

La batalla metropolitana de Barcelona: hi té res a fer l’independentisme?


Sigui com sigui, també els resultats són els que són. Fa quatre anys, els republicans van aconseguir entrar a l'Ajuntament amb tres regidors. Però la socialista Núria Parlon va assolir la majoria absoluta amb 17 dels 27 edils del consistori. Un feu que el PSC ha governat des del 1991, quan van agafar el relleu al PSUC. En aquest context, les perspectives dels republicans són les que són. Rufián no vol ser grandiloqüent amb les expectatives: "La idea és poder incomodar i competir amb un partit, el PSOE, que governa des de fa dècades. Qualsevol demòcrata pot arribar a entendre que és tòxic que un partit governi des de fa 32 anys".