Ja queda poc més d'una setmana per a les eleccions municipals i, en alguns casos, autonòmiques del proper diumenge 28 de maig, i ja ha arribat el moment de que t'asseguris d'on has d'anar a votar. El 28 de maig hi ha macro jornada electoral a l'estat espanyol i tothom hauria d'haver rebut ja la carta del cens que indica quin és el col·legi electoral que et pertoca per la zona on vius i a quina mesa hauràs d'efectuar el teu dret a vot. Aquesta és la manera més corrent a l'hora de consultar aquesta informació, ara bé, si per algun motiu has perdut la carta o no ho recordes amb exactitud i ja l'has llençada, amb el teu número de DNI pots recuperar aquesta informació.

Un procediment senzill per consultar la mesa electoral amb el DNI

A través de la pàgina web de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el procediment és d'allò més senzill. L'elector entrarà a la web i introduirà les dades personals que se li demanen: província, inicial del primer cognom, adreça de casa i municipi. Amb aquesta informació, el servidor dona la resposta sobre quin col·legi i mesa et corresponen. A més, hi ha municipis que han habilitat a les pàgines web dels seus ajuntaments uns cercadors que encara funcionen d'una manera més senzilla: introduint el número de DNI i data de naixement.

Acaba el vot per correu per al 28 de maig

El passat dijous 18 de maig va acabar el termini per poder sol·licitar el vot per correu a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Un mecanisme que poden utilitzar els residents a Espanya que no podran anar a votar físicament el dia dels comicis. Com es fa amb totes les eleccions, s'havia de sol·licitar de manera presencial a una oficina de Correus o de manera telemàtica amb signatura electrònica. L'oficina del cens electoral envia per correu certificat la documentació per poder votar. I els sol·licitants han d'anar a una oficina de Correus abans del 24 de maig per entregar el seu vot juntament amb el certificat d'inscripció del cens.

En les eleccions municipals del 2019, que van coincidir amb les europees, a Catalunya van votar per correu 92.747 persones, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 65.172 persones a la província de Barcelona; 10.309 a la de Tarragona; 8.237 a la de Lleida; i 9.029 a la de Girona.

El rècord de vot per correu en uns comicis va ser en les últimes eleccions al Parlament, el 14 de febrer del 2021, quan en un context de pandèmia i de restriccions van sol·licitar el vot per correu més de 284.000 persones.