Ànims. Només queden dos dies més de portades de campanya —dos perquè les del dissabte, dia de reflexió, seran igualment de propaganda: és el pronòstic del Quioscos & Pantalles—. Aquest dijous, el Trio de la Benzina dedica les primeres pàgines a amagar, justificar, blanquejar o normalitzar l’absència d’Alberto Núñez Feijóo del debat de candidats de TVE. Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Santiago Abascal van acudir al que La Razón anomena “debat de perdedors”, un titular que explica la relació degradada entre la capçalera del Grupo Planeta, la cultura democràtica i/o el senderi. Un debat de candidats, per definició, mai és de perdedors ni de guanyadors perquè encara no se sap qui és el perdedor ni el guanyador. Més fàcil impossible. En dius així si pretens envilir el mateix concepte de debat, quan vols menysprear als que hi participen o en cas que se te’n refoti la lliure decisió dels votants.

Per això la foto dels tres aspirants sense Feijóo que senyoreja les portades no fa mal als aspirants presents sinó al candidat absent. Els pretorians mediàtics han acudit al rescat, però. El Mundo salva el moment amb murrieria, amb una foto que suma a la seva línia de propaganda. S'hi veu Abascal marxant del plató mentre Sánchez i Díaz s’abracen darrere seu. La Razón opta per publicar-la petita i al títol principal parla de “les 20 mentides de Sánchez en el cara a cara amb Feijóo”. És una peça sobre un debat de fa deu dies. Publicar dijous dia 20 una història de dilluns dia 10 és una prova immillorable de que volen amagar la fugida d’estudi de Feijóo. Una reacció infantil que fa riure, com quan el nen pensa que ningú no el veu perquè s’ha tapat els ulls. L’ABC encara té mitja excusa perquè publica una entrevista amb Feijóo, que vola molt alt i ja parla de refundar “un partit ampli de centredreta”. Potser és un senyal que el subjecte polític que presideix no és de centredreta ni és ampli. Qui presum, fa fum.

Dues notes més. Interessant El Periódico amb la foto pòster del ciclista Jonas Vingegaard, que dimecres es va posar el Tour de França a la butxaca amb una ascensió espectacular al Col de la Loze. El corredor danès va aprofitar el defalliment del seu gran rival, Tadej Pogaçar, i la gran feina d’estratègia del seu equip, el Jumbo-Visma. Aquesta és una rivalitat on no hi ha mentides, trampes ni maniobres i de la que cap dels dos corredors se n’ha retirat. El títol de la vora parla de “la baixa de Feijóo” en el debat. La comparació fa pensar. Un altre elogi ha d’anar per l’Ara, que no deixa de petja el drama alimentari mundial derivat de la negativa russa a deixar sortir cereals d’Ucraïna pel Mar Negre i el bombardeig de les instal·lacions del principal port d’expedició, a Odessa. Seguir aquest conflicte de prop atorga molt de sentit a la decisió de confinar les eleccions espanyoles als espais menors de la portada.

El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón
ABC
ABC
El País
El País
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui