La crisi de l'habitatge a casa nostra és preocupant. Els preus s'han disparat fins al punt que viure en un habitatge digne i assequible s’ha convertit en una utopia, i això afecta especialment els joves, que veuen impossible volar del niu. Per això, avui, a “La culpa és de Madrid?” parlem amb la comunicadora Alba Riera de la precarietat perpètua amb què conviuen bona part dels joves del nostre país de cara a les eleccions generals del 23 de juliol.

“L’altre dia vaig llegir un article que deia que els millennials som una generació que sembla molt més jove del que realment és. I no els falta raó, perquè, bàsicament, fa deu anys que vivim en mode casa de colònies. Compartim pis eternament. Imagina’t les generacions que venen darrere!”, reflexiona Riera. La periodista considera que “la situació de l’habitatge està fatal” i recorda que l’edat d’emancipació mitjana a Catalunya se situa al voltant dels 30 anys, una mitjana molt més elevada que a la resta d'Europa.  

El problema s’ha aguditzat en els últims quatre anys. Arran de la pandèmia la crisi de l’habitatge s’ha intensificat i anem a una deriva preocupant. Veurem què passa després de les eleccions. 

La culpa és de Madrid?

Riera troba diversos culpables en aquesta qüestió. D’una banda, “els bancs, les empreses immobiliàries i els fons voltor que mantenen molts pisos buits per especular i elevar els preus” i, d’altra, les administracions. Al seu entendre, “haurien d’expropiar tots aquests pisos buits perquè, un cop expropiats, es poden abaixar els preus i garantir que tothom hi pugui tenir accés”. Per això, demana al pròxim president espanyol que legisli, executi i aprovi “en favor de les persones” i que no faci del dret a l’habitatge una mercaderia. Pel que fa als 48 diputats catalans que aniran al Congrés dels Diputats, la comunicadora els demana “que facin bloc” i que visibilitzin la problemàtica de l’habitatge. 

10 reflexions de 10 vips en format vídeo

D'aquest i d'altres temes es reflexiona a “La culpa és de Madrid?”, la nova secció audiovisual on 10 personalitats catalanes plantegen 10 qüestions de competència estatal de cara a les eleccions del 23-J, com ara el preu dels aliments, la precarietat laboral, el canvi climàtic, la desigualtat entre homes i dones, Rodalies, el col·lapse de la justícia, l’estat de la llengua catalana, l’accés a l’habitatge o les relacions Catalunya-Espanya. 

📹 Recupera aquí el vídeo de Laura Fa parlant de feminisme.

📹 Recupera aquí el vídeo de Joel Díaz parlant de la defensa del català.

📹 Recupera aquí el vídeo d’Eudald Carbonell parlant del futur de les pensions.

📹 Recupera aquí el vídeo d’Ada Parellada parlant de la pujada del preu dels aliments.

📹 Recupera aquí el vídeo de David Balaguer parlant de la precarietat laboral.