Aquesta nit ha tingut lloc el debat de TV3 per a les eleccions de Catalunya, moment en què els candidats han presentat les seves propostes per governar. Un format que enguany presentava una novetat: no hi ha hagut minut d'or, a diferència d'edicions anteriors. Per tant, els candidats a les eleccions no s'han adreçat als ciutadans per demanar el vot de manera directa, sinó que han intentat convèncer els indecisos durant les gairebé dues hores de debat. Però, per què no hi havia minut d'or a TV3?

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE 

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024 

🤝 Pactòmetre Eleccions Catalunya 2024: quins pactes poden haver-hi per formar govern?
 

Per què no hi ha minut d'or al debat de TV3 de les eleccions a Catalunya 2024?

El minut d'or és habitual en molts debats electorals, moment en què els candidats aprofiten per adreçar-se directament a la ciutadania, amb intenció d'aconseguir convèncer els indecisos. En els anteriors comicis, tant a les eleccions municipals com a les generals, TV3 va apostar per permetre als candidats adreçar-se a la població per explicar en un minut el motiu pel qual consideraven que els havien de votar, donant arguments i fent una crida a la participació. Un format que també es va mantenir durant els debats territorials del 12-M, organitzats per 3Cat i celebrats al llarg de la setmana passada. Així, els caps de llista de les demarcacions de Lleida, Girona i Tarragona van apel·lar als votants de cara a la jornada electoral.

Així doncs, es va decidir que aquest 7 de maig, al debat de TV3 per a les eleccions a Catalunya, no hi hauria minut d'or. El motiu és senzill: un canvi de format, que, com a cada debat, es va pactar entre la Corporació Catalana del Mitjans Audiovisuals i els partits participants.

Si bé no hi va haver minut d'or aquesta nit, el debat va començar amb un joc de preguntes. En concret, cada candidat podia fer una qüestió a un altre representant polític. D'aquesta manera, s'iniciava el cara a cara, que va continuar amb cinc blocs. El primer va abordar la situació de sequera a Catalunya, mentre que el segon va parlar de la relació amb l'estat espanyol, incloent-hi temes com el finançament. A banda, enguany també es va debatre sobre la cultura i la llengua, i després sobre les polítiques socials. L'últim apartat d'aquest debat electoral a TV3 va ser el de possibles pactes per governar, els quals, segons les enquestes, seran claus per a una futura legislatura al Parlament de Catalunya.

La periodista Ariadna Oltra va ser l'encarregada de conduir aquest debat, en el qual van participar Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Ignacio Garriga (Vox), Laia Estrada (CUP), Jéssica Albiach (Comuns Sumar), Carlos Carrizosa (Cs),  Alejandro Fernández (PP) i Josep Rull (Junts + Puigdemont), en substitució de Carles Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!