Carles Puigdemont s'ha reunit amb els rectors de les universitats públiques catalanes, a cinc dies de la celebració de les eleccionsa Catalunya. Juntament amb Toni Castellà, el candidat de Junts els ha traslladat les seves propostes en matèria d'universitats i recerca (que es poden consultar en el seu programa electoral). Per la seva banda, l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha fet valdre l'anomenada Declaració de Calonge: un document amb dotze propostes per als representants polítics. 

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE 

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024 

🤝 Pactòmetre Eleccions Catalunya: quins pactes poden haver-hi per formar govern?

 

 

La declaració fou presentada el passat mes d'abril, signada pels rectors: Quim Salvi, Universitat de Girona (UdG) i president de l'ACUP; Joan Guàrdia, Universitat de Barcelona (UB); Javier Lafuenta, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Daniel Crespo, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Laia de Nadal, Universitat Pompeu Fabra (UPF); Jaume Puy, Universitat de Lleida (UdL); Josep Pallarès, Universitat Rovira i Virgili (URV); i Àngels Fitó, Universitat Oberta de Catalunya (UOC). També la van signar els presidents dels consells socials de les universitats: Joan Corominas, UB; Tania Nadal, UAB; Montserrat Guàrdia, UPC; Montserrat Vendrell, UPF; Maria Assumpció Vila, UdG; Delfí Robinat, UdL; i Josep Poblet, URV.

Què diu la Declaració de Calonge?

Així, la Declaració de Calonge adverteix que "una societat de progrés i una economia competitiva en el context global requereixen unes universitats sòlides que atenguin, amb plenes responsabilitat i garanties, les seves funcions principals". També recorda que les institucions d'educació superior han patit el "fort impacte" de les "crisis economicofinanceres dels darrers quinze anys" i reivindica que, "per cada euro públic invertit a les universitats públiques, aquestes retornen quatre euros i mig a la societat":

Entre les dotze mesures recollides en el document de l'ACUP, es proposa "un finançament bàsic i recurrent de 1.400 milions d'euros l'any 2025" i, alhora, comprometre's a "assolir, l'any 2030, l'1% del PIB de Catalunya en inversió pública en universitats". També planteja la posada en marxa d'un "contracte programa pluriennal amb cada universitat que permeti disposar d'una estratègia singular de cada institució", així com "recuperar un pla d'inversions universitàries amb cent milions d'euros anuals". En aquesta línia, suggereix la creació d'un programa de beques salari per a l'alumnat i desenvolupar sengles plans de finançament per desplegar la Llei orgànica del sistema universitari en matèria de personal administratiu i de personal docent, incloent en aquest cas els investigadors en formació i del personal postdoctoral. De la mateixa manera, planteja integrar la formació al llarg de la vida en el sistema, fomentar la participació de les universitats en reptes estratègics d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), dotar-se d'una infraestructura docent adequada per atendre la diversitat de l'alumnat i incentivar la transferència en termes similars a la docència i la recerca. Finalment, reivindica que es consolidi "un departament d'universitats i recerca en el Govern" com el que ha estat operatiu durant la present legislatura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!