La Unió del Poble Navarrès (UPN) s'ha imposat aquest diumenge a les  Eleccions Autonòmiques 2023, en aconseguir 15 escons, per davant del Partit Socialista de Navarra (PSN), que s'ha quedat amb 11.

Amb tot i això, com fa 4 anys, tot sembla indicar que Javier Esparza, líder d'UPN, es quedarà de nou a l'oposició, ja que a la socialista María Chivite li tornen a sortir els comptes per repetir la fórmula que el 2019 la va convertir en la presidenta del Govern de Navarra.

🔴 DIRECTE | Escrutini de les Eleccions Autonòmiques a Navarra

EH Bildu, de nou decisiu

La tercera força és EH Bildu, amb 9 escons, seguida per Geroa Bai, que ha aconseguit 7. En cinquè lloc, apareix el Partit Popular, que ha pujat fins als 3 escons, quan el 2019, quan formava part de Navarra Suma, es va quedar en 2.

🗳️ Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques

La sisena formació que ha aconseguit representació parlamentària és Contigo Navarra, una coalició que integra Podemos, IUN, Batzarre, Equo i Aliança Verda, que s'ha quedat amb 3 diputats. Finalment, VOX entrarà per primera vegada en el Parlament de Navarra, amb 2 escons, mentre que Ciutadans s'ha quedat fora, després de tenir fins ara tres representants.

María Chivite presidenta Navarra EP
María Chivite, del Partit Socialista de Navarra, ho té tot de cara per seguir governant / EP

Chivite se sent amb el suport de la ciutadania

Com ja s'anava anunciant els últims dies en conèixer-se els diferents sondejos, María Chivite el té tot de cara per continuar sent la presidenta del Govern de Navarra. Per a això necessitarà els vots favorables de Geroa Bai i de Contigo Navarra, a més de l'abstenció d'EH Bildu. Aquesta fórmula, alertada per Javier Esparza per intentar canviar la situació, va ser la que es va dur a terme el 2019 i res no sembla indicar que no vagi a repetir-se ara.

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques

​"Ens disposem a liderar un nou Govern progressista amb els nostres actuals socis, però clarament amb més força del Partit Socialista. Volem liderar un Govern progressista amb els nostres actuals socis i és a ells als quals ens circumscriurem per continuar parlant i formar un govern. La ciutadania navarresa ens ha fet la seva confiança perquè fem el que hem dit que anàvem a fer", ha afirmat Chivite després de conèixer-se els resultats.

����️ Resultats de les Eleccions Autonòmiques 2023: escrutini en directe