Tal dia com avui de l'any 1496, fa 521 anys, Miquel de Ballester, primer oficial de Bartomeu Colom —germà de Cristòfor Colom— dirigia l'inici de les obres d'urbanització i de construcció —sobre el terreny delimitat onze dies abans— de la ciutat de Santo Domingo, al sud de l'illa de La Hispaniola. L'any 1496 aquesta illa, actualment dividida entre els estats de la República Dominicana i Haití, era l'única possessió europea consolidada i la ciutat de Santo Domingo, projectada per concentrar totes les dependències del govern colonial, esdevindria la primera capital de la colònia i la primera capital colonial del continent americà.

 

Miquel de Ballester, nascut a Tarragona el 1436, era un armador molt proper a persones del cercle de confiança del rei Ferran el Catòlic. Va acompanyar els Colom —Cristòfor i Bartomeu— en el segon viatge al continent americà i va ser l'introductor a La Hispaniola del trepig, una tècnica per separar el sucre de la canya que s'utilitzava exclusivament a la comarca de Gandia (País Valencià). El sucre de canya valencià era una de les fonts de recursos de la família Borja, en aquells dies liderada pel pontífex Alexandre VI (Roderic de Borja), aliat incondicional dels Reis Catòlics en l'empresa americana: la connexió Roma-Barcelona-Santo Domingo.

 

Miquel de Ballester va ser nomenat primer governador efectiu de la plaça de Santo Domingo (1500). Amb anterioritat la plaça havia estat gestionada conjuntament per un òrgan col·legiat que integrava els dos bàndols colonials enfrontats: per un costat els partidaris dels Colom, format per colons procedents dels països de la Corona d'Aragó; i per l'altre els partidaris dels capitans castellans que havien provocat diversos motins i rebel·lions contra l'autoritat dels Colom i, fins i tot, havien protagonitzat fugides sonades cap a Europa. La cancelleria dels monarques va resoldre la crisi inclinant-se cap als Colom. I Ballester seria el primer alcalde-governador colonial americà.