Tal dia com avui de l’any 1906, fa 116 anys, al castell de Burriac (al terme municipal de Cabrera de Mar —Maresme—); moria el pagès jornaler i poeta autodidacta Antoni Isern Arnau. Segons les fonts documentals, Isern es va suïcidar llençant-se a l’interior d’unes cisternes. I segons un dels seus amics, el també poeta Plàcid Vidal, poc abans del luctuós succés Isern havia proclamat que “en l’adversitat, el suïcidi era una acció heroica”. Les persones del món de la intel·lectualitat que el van tractar en vida el van definir com una persona extremadament sensible; que el destí havia fet néixer i créixer, equivocadament, en un entorn que mai va reconèixer les seves capacitats.

Antoni Isern havia nascut el 1883 a Alcover (Alt Camp), en una família de petits propietaris agraris de condició humil. L’escassa educació acadèmica que va rebre la va saber aprofitar per submergir-se en el món de la poesia catalana de la Renaixença, que en aquell moment (finals del segle XIX) vivia la seva època d’eclosió. Amb només quinze anys (1898), va marxar de casa i es va establir a Reus, treballant com a jornaler en diversos obradors i fàbriques; i on es va convertir en una promesa de la literatura catalana del moment. La seva producció poètica va ser coneguda a través de les tertúlies literàries que els germans Vidal organitzaven a la seva botiga, la llibreria “La Regional”.

La temàtica de la seva obra, íntimament lligada a la vida rural i als cicles naturals; li va valer el sobrenom d'el poeta camperol. Algunes fonts revelen que a Reus i a Barcelona va atraure l’atenció l’obra d’un “poeta pagès, semiprimitiu i analfabet”. L’any 1905, va marxar a la Provença amb el dramaturg Joan Puig i Ferreter (La Selva del Camp, 1882 – París, 1956); però, en el decurs d’aquell viatge, va patir una crisi vital que el va impulsar a retornar. Va fer el camí a peu i, per mantenir-se, va treballar com a pagès jornaler en diversos masos de la Provença i de Llenguadoc. Finalment, quan ja era a Catalunya, posaria fi a la seva vida amb tant sols vint-i-tres anys d’edat.