Tal dia com avui de l’any 1977, fa 43 anys, es va reprendre la publicació del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) amb la publicació del Reial decret 41/1977 que restablia provisionalment la Generalitat de Catalunya i nomenava com a president de la primera institució catalana Josep Tarradellas, qui des de 1954 la presidia a l'exili, a França.

Aquell fou un fet insòlit, ja que la Generalitat de Catalunya i el president Tarradellas van ser l'única institució i càrrec de la II República espanyola que es van restablir durant la Transició després de la mort del dictador Francisco Franco.  Aquest fet va suposar la culminació de l’anomenada Operació Tarradellas que, al cap i a la fi, va ser una negociació entre Tarradellas, l'aleshores president espanyol, Adolfo Suárez, i el rei Joan Carles I, tot abans de l’aprovació de la Constitució de 1978 i de l’Estatut de Sau, l’any 79.

El restabliment de la Generalitat evidenciava que el regne d'Espanya i el seu govern postfranquista reconeixien la legitimitat de la Generalitat tant en la seva etapa republicana com en la seva etapa a l'exili durant la dictadura.

Gestació del restabliment de la Generalitat

Per arribar fins a la publicació d’aquest reial decret, Adolfo Suárez va derogar, el 29 de setembre de 1977, la llei franquista que suprimia totes les institucions catalanes després de la Guerra Civil; en fer-ho, restablia, de facto, la Generalitat. Amb això, Tarradellas ja era el president de la Generalitat i, alhora, es nomenava a Frederic Rahola i d’Espona com a conseller de la Presidència.

Un cop restablerta la Generalitat, el president Tarradellas va formar el primer Govern després del franquisme. Aquell va ser un govern de concentració amb la presència de tots els partits parlamentaris catalans —les eleccions a Corts constituents s'havien celebrat el 15 de juny del 1977— i estava format per 12 consellers, que serien els encarregats de redactar l’Estatut de Sau:

  • Joan Codina i Torres (PSC)
  • Ramon Espasa i Oliver (PSUC)
  • Joan Josep Folchi i Bonafonte (CC-UCD)
  • Antoni Gutiérrez i Díaz (PSUC)
  • Pere Pi-Sunyer i Bayo (CDC)
  • Jordi Pujol i Soley (CDC)
  • Frederic Rahola i d’Espona (ERC)
  • Joan Raventós i Carner (PSC)
  • Josep Roig i Magrinyà (ERC)
  • Carles Sentís i Anfruns (CC-UCD)
  • Narcís Serra i Serra (PSC)
  • Josep Maria Triginer i Fernández (PSC)

"Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí"

Un mes abans del restabliment de la Generalitat amb la publicació al DOGC, es va produir un dels moments més icònics de la història recent de Catalunya, l'arribada de Tarradellas a Barcelona i el seu primer discurs com a president restablert, el 23 d'octubre d'aquell mateix any. Amb la plaça Sant Jaume plena, i després de minuts de fort rebombori i aplaudiments, el president va començar el seu parlament des del balcó amb sis paraules: "Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí". Sis mots que van marcar la fi del franquisme a Catalunya i l'inici de la transició cap a la democràcia.

Aquell famós discurs de Tarradellas va venir precedit per un autèntic bany de masses per tot Barcelona que va començar tan bon punt el president va posar un peu a Catalunya després de 38 anys a l'exili. Que Tarradellas arribés a Barcelona també va significar reinstal·lar la seu del Govern al Palau de la plaça de Sant Jaume.