Tal dia com avui va néixer a Barcelona el pintor, muralista i decorador català de projecció universal Josep Maria Sert i Badia. Nascut al si d'una família d'industrials tèxtils del barri de Sant Pere de la capital catalana, va estudiar als jesuïtes i després passaria a l'Escola d'Arts i Oficis de la Llotja de Barcelona.

Posteriorment, Sert es va formar en diverses acadèmies, entre les quals les del pintor proper als moviments prerrafaelita i simbolista Alexandre de Riquer, qui va fundar el Cercle Artístic de Sant Lluc, d'orientació catòlica, on ingressaria Sert, i contactaria amb l'entorn ecclesiàstic de l'entitat.

Josep Torras i Bages, futur bisbe de Vic, li encarregaria el 1900 la que serà la seva gran obra, la decoració de la catedral neoclàssica de la capital osonenca després d'una estada a París i un viatge per Itàlia. També és autor del Saló de les Cròniques de l'ajuntament de Barcelona. A més, va realitzar obres a Bèlgica, Itàlia, Gran Bretanya i els Estats Units.

El pintor va desenvolupar un estil propi, allunyat de les avantguardes, dins el qual són característiques les seves composicions amb figures de proporcions gegantines, monumental i grandiloqüent en colors grisos i metàl·lics.

346 Catedral de Vic, pintures murals de Josep M. Sert a la façana interiorPintures de Sert a la catedral de Vic / Wikipedia Commons

D'ambaixador de la República a ambaixador artístic de Franco

La trajectòria de Sert resumeix la complexitat de la convulsa situació d'Europa, Catalunya i Espanya en la primera meitat del segle XX. Durant la Gran Guerra (1914-18), l'artista va actuar com a enllaç entre els fabricants catalans i el govern francès, tasca per la qual va ser condecorat amb la Legió d'Honor.

El govern de la Segona República espanyola el va nomenar agregat artístic de l'ambaixada a París però la destrucció de la seva obra a la catedral de Vic, als inicis de la Guerra Civil, i l'assassinat del seu amic el canonge Jaume Serra va fer que Sert se sumés al bàndol franquista. El 1937 va exposar a París, al pavelló del Vaticà, com a ambaixador oficiós de Franco. Va ser un dels encarregats de protegir les obres del Museu del Prado. Va morir el 1945 i va rebre sepultura a la catedral de Vic. 

 

Josep Maria Sert per Ramon Casas.Wikipedia Commons

Josep Maria Sert, retrat per Ramon Casas / Wikipedia Commons