Tal dia com avui de fa 250 anys naixia a Bonn, Alemanya, el músic Ludwig van Beethoven, considerat un dels compositors més importants de la història. La seva carrera musical i la seva vida en general, que es va desenvolupar quasi tota a la ciutat de Viena, va estar determinada per un fet clau: una sordesa creixent, que el va acabar aïllant del món.

El llegat musical de Beethoven és amplíssim i, cronològicament, abraça des del classicisme fins al romanticisme, ja que és considerat com l'últim gran representant del classicisme vienès, i va aconseguir que el seu estil transcendís fins al romanticisme i va arribar a influir en moltes obres del segle XIX.

El compositor alemany va desenvolupar multitud de gèneres musicals, encara que la fama li va arribar gràcies a les seves nou simfonies. Alhora, va arribar a compondre també una òpera, titulada Fidelio, nombroses obres per a música de cambra i fins i tot dues misses i un oratori.

Un símbol universal

Després de 250 anys del seu naixement, Beethoven és considerat no només un símbol universal de la música, sinó que també un símbol del romanticisme. Tant és així que hi ha desenes de pel·lícules, documentals i sèries de televisió que han il·lustrat la seva vida.

La primera de les biografies que se li van fer al cinema va ser l'any 1909 amb una pel·lícula dirigida per Victorin-Hippolyte Jasset titulada, precisament, Beethoven. També és famosa la interpretació de la Sisena Simfonia de Beethoven durant un dels números de la pel·lícula Fantasia de Walt Disney. De fet, tantes han estat les interpretacions de la vida del compositor alemany que fins i tot es va fer un curtmetratge de dibuixos animats al Japó.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
10 de desembre de 1898 Cuba s'independitza formalment d'Espanya Marc González