Tal dia com avui de l'any 1758, fa 259 anys, naixia a Buenos Aires (Argentina) Cosme Argerich del Castillo que, en el decurs de la seva vida, es convertiria en un prestigiós metge cirurgià, en l'introductor dels estudis de medicina a l'Argentina i en el fundador del cos militar sanitari argentí. Cosme Argerich era fill del català Francesc Argerich Batalla —nascut al poble de Sisteró  (Segarra) l'any 1732—, que era coronel metge de l'exèrcit colonial destinat a Buenos Aires, i de María Josefa del Castillo Burgués —nascuda a Buenos Aires l'any 1742—, que era filla i neta de comerciants originaris de Sevilla, de Gènova, de Lisboa i de Sant Sebastià.

Cosme Argerich, que apuntava unes destacades qualitats intel·lectuals, va ser enviat per la seva família a cursar la carrera de medicina a la Universitat de Cervera, llavors l'única existent al Principat. Després de llicenciar-se, exerciria la medicina a Barcelona dues dècades. A la capital catalana es va casar amb la barcelonina Margarida Martí i, poc després, hi va néixer el seu primer fill, Francesc Cosme Argerich Martí, que seria continuador de la labor del seu pare a l'Argentina. A principis de la centúria del 1800, els Argerich-Martí es van establir a Buenos Aires i els anys següents Cosme destacaria com un prohom del procés independentista argentí.

Argerich va ser el pioner a l'Argentina en la vacunació massiva contra la verola. Va crear un sistema de contraban per introduir les vacunes i va inocular a tothom que ho va voler, sense cost econòmic. En la guerra hispanobritànica pel control del Riu de la Plata, va intervenir els ferits dels dos bàndols sense distincions. Proclamada la independència, seria l'introductor dels estudis de medicina i president del tribunal examinador de la primera facultat del país. Argerich seria el fundador d'una llarga nissaga de personalitats del món acadèmic, artístic i intel·lectual, que arriba a l'actualitat amb la figura de Martha Argerich, la pianista més prestigiosa de l'Argentina. 

 

Imatge principal: Cosme Argerich, en un gravat d'inicis del segle XIX / Font: Wikipedia