Tal dia com avui de l'any 1852, fa 165 anys, naixia Antoni Gaudí i Cornet, que en el decurs de la seva vida, en la seva faceta professional d'arquitecte, es convertiria en el màxim exponent del corrent artístic conegut com a modernisme català. Algunes fonts en situen el naixement a la casa pairal dels Gaudí, al carrer de Sant Vicenç, 4, de Reus. L'Ajuntament de la capital del Baix Camp hi va instal·lar una placa commemorativa. I altres fonts el situen al mas de la Calderera, una casa de  camp propietat de la família paterna de Gaudí des del temps del rebesavi Josep Gaudí i Coll a mitjan segle XVIII, a Riudoms (Baix Camp), a cinc quilòmetres escassos de Reus.

Casa del carrer de Sant Vicenç, 4 (Reus) i mas de la Calderera (Riudoms) / Ajuntament de Reus/Viquipèdia

Sigui com sigui, Gaudí va ser batejat l'endemà de néixer a l’església Prioral de Sant Pere de Reus, fet que no reforça cap de les dues tesis. Perquè, si bé és cert que la casa pairal dels Gaudí és molt propera al temple parroquial, també són vàlids els testimonis documentals que afirmen que la mare de Gaudí es desplaçava cada dia a Riudoms per donar menjar als animals de corral que tenien a la casa de camp. En qualsevol cas, totes les fonts coincideixen que Gaudí va passar la infantesa i la primera joventut a Reus, llavors la segona ciutat de Catalunya en volum de població i la segona àrea industrial del país. Reus seria un referent importantíssim en l'obra de Gaudí.

A la família paterna de Gaudí eren calderers, una activitat molt rendible en un paisatge econòmic dominat per la industria de la destil·lació d'alcohols. Ho havien estat durant les quatre generacions que precedien l'arquitecte. Gaudí, criat en un taller de caldereria, afirmava que l'activitat ancestral de la família havia influït decisivament en la seva obra. Com també afirmava que l'havien influït els paisatges de l'entorn natural de Riudoms: la vegetació dels horts i dels boscos de ribera, característics de la regió del Camp de Tarragona, tindrien un protagonisme destacat en el l'estil personal que Gaudí va imprimir al moviment artístic del modernisme català.

 

Imatge principal: Antoni Gaudí / Gaudí-home

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat