Tal dia com avui de l’any 1515, fa 507 anys, a Düsseldorf (llavors ducat independent de Cléveris, del conglomerat romanogermànic), naixia Anna de Cleves, filla del duc Joan III i de la seva esposa Maria de Julich, que el 1540 es va convertir en la quarta esposa del rei Enric VIII d’Anglaterra. Segons les cròniques de l’època, Enric, vidu de la difunta Jane Seymour des del 1537, desitjava casar-se de nou i el seu primer ministre Thomas Cromwell li va arranjar unes vistes matrimonials amb les germanes Anna i Amàlia de Cleves. Tot seguit Enric va encomanar al pintor Hans Holbein sengles retrats per valorar l’atractiu físic de les dues germanes.

Bé sigui perquè aquells retrats no feien justícia, bé sigui perquè Cromwell va mentir, el cas és que quan Anna (que havia estat l’elegida) va arribar a Richmond (un petit port fluvial del riu Tàmesi), Enric es va sentir enganyat. Segons les fonts documentals de l’època, Anna era molt corpulenta i tenia les faccions molt grans. No obstant això, Enric i Anna es van casar el 6 de gener de 1540, al Palau Reial de Placentia, a Greenwich. Però aquella unió matrimonial ni tan sols es va arribar a consumar, i el 9 de juliol el matrimoni va ser anul·lat per ordre del rei, que era, alhora, el cap de l’Església Nacional d’Anglaterra. Anna va ser compensada amb un quantiós patrimoni.

Anna era cosina-neboda de Felip de Cleves, germà petit del seu avi Joan II. Felip era fill d’Adolf II de Cleves i de la seva esposa Beatriu de Portugal, la balda que els unia amb l’extinta nissaga catalana Urgell, perseguida i dispersada pels Trastàmara després del Compromís de Casp (1412). Beatriu, era filla d’Elisabet d’Urgell i d’Aragó i neta del comte Jaume d’Urgell, candidat al tron després de la mort de Martí I, i de la seva esposa Isabel d’Aragó i de Fortià, filla del comte-rei Pere III i germanastra dels comtes-reis Joan I i Martí I. Felip va morir sense descendència, però Anna hauria format part de l’herència cultural catalana que Beatriu havia portat fins a Dusseldorf.

Imatge principal: Retrat d'Anna de Cleves. Font: Museu del Louvre.