Tal dia com avui de l’any 1819, fa 204 anys, a Lima (llavors virregnat hispànic del Perú), moria Micaela Villegas y Hurtado de Mendoza, que havia estat la polèmica i escandalosa amant de Manuel d’Amat i Junyent, virrei hispànic al Perú (1761-1776). Segons la investigació historiogràfica, quan van iniciar la relació, Villegas tenia entre quinze i divuit anys i Amat tenia entre cinquanta-vuit i seixanta anys. La mateixa investigació ha revelat que aquella relació, que va durar entre deu i dotze anys (1764 o 1766-1776) es va acabar en el moment en què Amat va cessar com a virrei i va retornar a Barcelona (1776).

Micaela Villegas havia nascut a Lima el 1748, en una família criolla (descendents d’europeus) de classe benestant (funcionaris colonials) que vivien al centre de la capital colonial. Segons els seus biògrafs, de molt jove va mostrar unes marcades aptituds per a la interpretació que la van conduir al món del teatre. A quinze anys (1763) debutava al Corral de Comedias, en aquell moment un dels principals teatres de Lima, i a vint anys (1768), coincidint amb els primers compassos de la relació amb Amat, ja era l’actriu de moda de la capital colonial i el seu cartell transcendia més enllà dels límits del virregnat del Perú.

Villegas va ser popularment i despectivament anomenada “la Perrocholi a partir d’un dels molts incidents que va protagonitzar amb el seu amant. Segons els seus biògrafs, la relació entre el virrei i l’actriu sempre va ser molt passional i, a vegades, molt violenta, i, sovint, van protagonitzar grans discussions i baralles en públic que acabaven en agressions físiques mútues. En un d’aquests incidents (que alguns biògrafs situen al palau virregnal i d’altres al Paseo de las Aguas), Amat li va proferir l’insult “perra chola” (gosa indígena), però amb l’escàs domini que el virrei tenia de la llengua castellana, li va sortir perricholi”.

En el decurs d’aquella tumultuosa relació, Amat i Villegas van tenir un fill, Manuel (1769) que el virrei no va voler reconèixer mai. Mig segle llarg més tard, i set anys després de la mort de Micaela Villegas (1826), el fill del virrei i de l’actriu es convertiria en un dels herois de la independència del Perú: amb el general d’origen xueta mallorquí Bartomeu Salom i Borges (Nueva Granada, 1780 – 1863), seria un dels comandants de l’exèrcit llibertador que va derrotar la guarnició espanyola del Fuerte de San Felipe, i que va entrar a El Callao, el port de Lima i la darrera plaça colonial hispànica al continent sud-americà.