Tal dia com avui de l’any 1229, fa 790 anys, les tropes catalanes comandades pel comte-rei Jaume I salpaven del port de Salou (Tarragonès) en direcció a Mallorca. Cinc dies més tard (el 10 de setembre), i després d’haver patit els efectes d’una fortíssima tempesta durant la travessia, desembarcarien a la badia de Santa Ponça, i iniciarien la conquesta de Mallorca. Aquella operació militar culminaria el 31 de desembre de 1229, amb la conquesta de Palma, tot i que fins al 1231 no derrotarien els darrers nuclis de resistència musulmana situats a les zones muntanyoses de la part oriental de l’illa.

La conquesta de Mallorca va ser el primer pas de l’expansió catalana a la Mediterrània. Els termes d’aquella empresa militar s’havien negociat a Tarragona l’any anterior, a casa del poderós comerciant Pere Martell, amic personal de Jaume I, i molt ben relacionat amb l’arquebisbe de Tarragona, Aspàreg de la Barca, i amb l’abat de Poblet, Ramon de Cervera. En aquell dinar es van reunir els màxims representats dels poders polítics, militars i econòmics de Catalunya; es va negociar l’aportació en homes i armes a l’empresa militar, i el repartiment de l’illa.

La noblesa militar i les elits mercantils aragoneses (més centrades en l’expansió peninsular), no van tenir cap interès en l’empresa mallorquina. L’exèrcit català va concentrar 16.500 efectius i les principals aportacions procedien de l’host de Jaume I, les dels comtes del Rosselló, Cerdanya, Empúries i Bearn (vassalls del Casal de Barcelona); les cases baronials de Montcada, Cervelló, Mataplana i Santmartí; les de l’arquebisbe de Tarragona i les dels bisbes de Barcelona i de Girona; les de l’abat de Poblet; i les ordes militars dels Templers i dels Hospitalers.

La conquesta de Mallorca va ser una empresa netament catalana, i la seva preparació i execució és un dels testimonis més eloqüents, no tan sols de la independència política i militar del Principat de Catalunya, sinó també del seu lideratge dins el conglomerat format pels diversos dominis que integraven la Corona catalanoaragonesa.