Tal dia com avui de l’any 1938, fa 82 anys, la Societat de Nacions (l’organisme internacional precedent de l’actual ONU) emetia un comunicat que condemnava durament els bombardeigs aeris franquistes sobre la població civil catalana. Des que s’havia iniciat el conflicte civil espanyol (1936), les aviacions nazi alemanya i feixista italiana —aliades del bàndol rebel— havien bombardejat repetidament les trames urbanes de les ciutats de Catalunya, i van causar milers de víctimes civils.

Aquella resolució de la Societat de Nacions era el resultat de l’informe redactat pels consolats britànic, francès i nord-americà a Barcelona, després dels terribles bombardeigs sobre la capital catalana del 30 de gener i del 16, 17 i 18 de març de 1938. El primer d’aquells bombardeigs va abastar de ple l’escola de Sant Felip Neri, va causar la mort de 30 nens i 10 professors, i van morir, en total, més de 200 persones. En l’atac aeri de març de 1938 es van comptabilitzar més de 1.000 morts i més de 500 ferits.

La Societat de Nacions també va condemnar el bombardeig sobre Lleida del 2 de novembre de 1937, que havia estat el primer atac aeri contra la població civil catalana. En aquell atac, les bombes van tocar de ple el Liceu Escolar (on van matar 48 nens i 10 professors) i el Mercat de Sant Lluís (que causaria la mort de més de 200 persones entre paradistes i clients). La condemna de Societats de Nacions no acceptava el pretext del mateix Franco, que ho pretenia justificar argumentant que havia estat un error.

Pricolo, cap dels escamots aeris del règim feixista italià a la guerra espanyola, deixaria en evidència Franco, quan després dels atacs va proclamar: “Cal crear una sensació de terror immediat entre la població enemiga (la catalana), destruint contínuament els centres urbans, totes les fonts de vida i sotmetre'ls a un malson del qual no puguin despertar i que els obligarà a rendir-se”. Malgrat la condemna, els bombardeigs franquistes continuarien i durant els mesos següents serien brutalment massacrades Reus, Tarragona, Granollers i Girona.