Tal dia com avui de l’any 1920, fa 99 anys, es fundava el Sindicat de Metges de Catalunya, que seria l’organització sindical mèdica pionera a Europa. En aquell acte, celebrat a l’Ateneu Barcelonès, es va elegir el doctor Hermenegild Puig i Sais (Albons, Baix Empordà, 1860 – Barcelona, 1941) com a president i el doctor Josep Mestre i Puig (Barcelona, 1884 – Molins de Rei, 1979) com a secretari i, també, com a director del Butlletí, que es començaria a publicar a partir d’aquella sessió constitutiva. Des dels seus inicis es va convertir en l’organització sindical majoritària en el sector de la salut: va assolir el 60% d’afiliació en el col·lectiu professional de la medicina de Catalunya i de les Balears.

Després del cop d’estat de Primo de Rivera (1923) va ser perseguit i va patir diversos intents de clausura. L’any 1926, en plena dictadura, celebrava l’assemblea anyal i el president Puig i Sais, en el seu discurs (que va pronunciar en català malgrat que el règim dictatorial havia prohibit l’ús públic de la llengua catalana), lamentava l’estat “vegetatiu” en què es trobava el sindicat, i proposava reactivar els projectes que s’havien iniciat en la primera etapa. Va fer balanç de l’activitat d’aquella anualitat, i va destacar que ―malgrat les circumstàncies polítiques― el Sindicat de Metges havia crescut en afiliació, i en aquells moments tenia 1.920 afiliats que representaven el 85% del col·lectiu mèdic de Catalunya i de les Balears.

Es funda el Sindicat de Metges de Barcelona, el més antic d'Europa. Fitxa col·legial del doctor Mestre i Puig, utilitzada pel regim franquista en l'operació de depuració ideológica. Font Galeria de Metges C

Fitxa col·legial del doctor Mestre i Puig, utilitzada pel règim franquista en l'operació de depuració ideològica / Font: Galeria de Metges Catalans

Amb la caiguda del règim dictatorial de Primo de Rivera (1930) i la instauració de la República (1931), el Sindicat de Metges va poder recuperar l’activitat de la seva primera etapa (1920-1923). Entre 1931 i 1939 va reactivar la mútua de previsió social Mútua Mèdica de Catalunya i Balears, la Cooperativa de Consum i la Caixa de Previsió i de Crèdit. L’any 1932, poc després de la restauració de la Generalitat, construïa el Casal del Metge, situat a la Via Laietana, de Barcelona, que actualment és la seu de la Mútua Mèdica de Catalunya. L’any 1939, poc després de l’ocupació franquista de Barcelona, el Sindicat de Metges seria il·legalitzat pel nou règim, i no seria reconstituït fins després de l’etapa dictatorial (1978).