Tal dia com avui de l’any 1931, fa 88 anys, en plena lluita per la independència de la, llavors, colònia britànica de l'Índia, arribaven a Barcelona Benegali Shiva Rao i la seva esposa Kitty Verstaedig. Shiva Rao era un dels principals actius de l’organització independentista Indian National Congress (Congrés Nacional Indi) i era, també, el principal col·laborador de Mahatma Gandhi, un dels líders més destacats d’aquell moviment. Quan Shiva Rao va arribar a Barcelona, feia tan sols uns mesos que havia conclòs la Salt Satyagraha (la Marxa de la Sal) ―entre el 12 març i el 6 d’abril de 1930― que havia estat un esdeveniment de gran repercussió interna ―enfortiria el camí de la no-violència― i externa ―internacionalitzaria el moviment independentista indi―.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 16/12/1931), l’endemà Shiva Rao va impartir una conferència a l’Ateneu Barcelonès en relació al tema “Movement for the Indian free om” (El moviment a favor de la llibertat de l'Índia). Aquella conferència, impartida en anglès, va ser traduïda simultàniament al català pel professor Eladi Homs i Oller, difusor del mètode Montessori (mètode d’educació oberta que encoratjava l’espontaneïtat de l’infant en un espai preparat que afavoria el seu autodesenvolupament) i introductor del bàsquet a Catalunya. L’endemà passat, impartiria una segona conferència, aquell cop a la Sala Catalònia, titulada “The social problem of the child” (El problema social del nen), en anglès i traduïda, també, pel professor Homs.

El Govern de la Generalitat, presidit per Francesc Macià, va donar ple suport als actes que es van celebrar en el decurs d’aquella visita. Malgrat que Shiva Rao era una personalitat incòmoda per a la diplomàcia britànica i podia ser comprometedora per al govern català, els mateixos consellers de Governació, Joan Casanovas, i d’Instrucció Pública, Ventura Gassol, seguint instruccions del president Macià van gestionar l’arribada i l’allotjament de Shiva Rao i Kitty Verstaedig a la capital catalana. Posteriorment a aquella visita, Shiva Rao seria un dels ponents de la redacció de la Constitució índia; i seria, també, delegat de l'Índia independent a l’Organització de les Nacions Unides i a l’Associació Internacional del Treball.