Tal dia com avui de l’any 1941, fa 78 anys, arribava a Barcelona ―procedent de Madrid― el dirigent nazi Hans Thomsen, cap del Partit Nacionalsocialista alemany a l’estat espanyol, oficialment convidat per les autoritats franquistes locals per presidir la inauguració de l’Exposició de Premsa Alemanya que s’havia de portar a terme l’endemà coincidint amb l’aniversari d’Adolf Hitler. Aquella exposició, que venia seguida de l’Exposició del Llibre Alemany (febrer de 1941) i que precedia l’Exposició d’Arquitectura Alemanya (octubre de 1942), formava part d’una operació de propaganda i sublimació de la ideologia feixista a Catalunya, organitzada conjuntament pels règims franquista espanyol i nazi alemany.

Malgrat la imatge de cohesió ideològica que aquelles operacions pretenien projectar, Thomsen inspirava la figura d’un conspirador que posava en relleu les profundes diferències internes que afectaven tant el règim franquista espanyol com al règim nazi alemany. Segons algunes fonts documentals, Thomsen, que pertanyia a l’ala més radical del nazisme alemany, menyspreava profundament els dirigents del règim franquista ―especialment a Franco i a Serrano Suñer―, els quals considerava uns sapastres. Tampoc tenia bones relacions amb l’aparell nazi alemany a Madrid ―especialment amb el cap de premsa Josef Hans Lazar i el seu col·laborador Ekkehart Tertsch (pare del periodista espanyol Hermann Tertsch)―.

En canvi, Thomsen va tenir una estreta relació amb l’ala més radical del falangisme espanyol (contrària al decret d’unificació ―de falangistes i de carlins― que havia conduït a la creació del Movimiento) i especialment amb el ministre José Luis Arrese (protegit de Pilar Primo de Rivera i sospitós de conspirar contra Franco). En la seva visita a Barcelona, Thomsen va ser complimentat per Miquel Mateu Pla ―alcalde franquista de la ciutat―, Antoni Simarro Puig ―president de la Diputació―, Wenceslao González Oliveros ―governador civil―, Eliseo Álvarez-Arenas ―capità general de Catalunya― i pels dirigents locals de la Falange. I en la seva qualitat de Landesgruppenleiter (cap) de l’Auslandorganisation (organització exterior del partit nazi) va passar control a la colònia alemanya de Barcelona.