Tal dia com avui de l’any 1939, fa 80 anys, en el context de les setmanes immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Barcelona, arribaven a la capital catalana ―convidades per la Jefatura Provincial de la Falange― Elise Paul, secretària general de la secció femenina del Partit Nacionalsocialista alemany, i Adele Pettmeki, cap del departament femení de l'Anti-komintern (l’aliança internacional de països governats per règims feixistes).

Segons la nota de premsa publicada per La Vanguardia Española el 6 de juny de 1939, Paul i Pettmeki van ser complimentades pel secretari polític de la Falange a Barcelona, Guillermo Palau, i per la delegada provincial de la Secció Femenina. Segons la mateixa nota de premsa, durant la seva estada van visitar a les autoritats militars, l’Ajuntament, la Diputació i el Poble Espanyol, i “fueron obsequiadas con un almuerzo íntimo en el «Cau Ferrat» de Sitges".

La Secció Femenina de la Falange, creada i dirigida per Pilar Primo de Rivera, s’havia inspirat en la seva homòloga nazi. Elise Paul dirigia una organització repressiva i doctrinària amb milions d’afiliades que, entre altres coses, havia creat una escola (dirigida per Gertrud Scholtz-Klink) on s’ensenyava com havia de ser “la núvia ideal del Partit Nacionalsocialista”, i on s’impartien també coneixements especials sobre la raça i la genètica.

La llei alemanya de l’època obligava a les núvies dels membres de les SS (la policia política del règim nazi) a superar un curs de sis setmanes en aquella escola, per obtenir l’autorització de matrimoni. El règim nazi també utilitzava aquells cursos com a filtres discriminatoris: tenien el propòsit d’evitar que les dones jueves, gitanes o amb discapacitat intel·lectual poguessin formar una família amb els membres de les unitats d’elit del règim.