Tal dia com avui de l’any 1982, fa 36 anys, a un quart de vuit del vespre, la presa de l’embassament de Tous (País Valencià) s’ensorrava i, en el decurs de les hores següents, el cabal d’aigua ―que seria anomenat “pantanada”― inundaria i arrasaria una àrea de quasi 300 quilòmetres quadrats (l’equivalent al triple de la superfície de la ciutat de Barcelona), als dos marges del riu Xúquer entre les localitats de Tous (Ribera Alta) i Cullera (Ribera Baixa). Aquella violenta avinguda d’aigua destruiria totalment dos pobles, afectaria greument trenta pobles i se saldaria amb el balanç de quaranta morts i més de tres-centes mil persones que quedarien sense vivenda durant setmanes.

Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el trencament de la presa va provocar una riuada de 16.000 m3/seg, 320 vegades la seva afluència mitjana i l’equivalent al cabal del riu Mississipí, que va afectar especialment els municipis de Gavarda i Beneixida (que desapareixerien per sempre) i els de Tous, Sumacàrcer, Alberic, Carcaixent, Alzira i Algemesí, que quedarien greument danyats. En canvi, prop de la desembocadura i on el riu duia el màxim cabal, paradoxalment, els danys van ser menors, perquè els alcaldes de Sueca (Alfred Guillem) i de València (Ricard Pérez) van ordenar obrir les goles de l’Albufera per desaiguar la riuada cap a la mar.

Reventa la presa de Tous. Fotografia cases prefabricades per a acollir els damnificats. Font Aigues de Valčncia

Cases prefabricades per acollir els damnificats / Font: Aigües de València

La investigació posterior revelaria que el trencament de la presa va ser el producte d’una cadena d’errors i deficiències. Segons l’Institut Nacional de Meteorologia, durant les hores prèvies a la catàstrofe es van produir pluges torrencials a la capçalera del pantà que van donar registres de 700 litres/m2 en 24 hores, a causa del fenomen meteorològic conegut com a gota freda. A primera hora del dia la presa ja vessava. Però no es va donar l’ordre d’alleugerir la pressió fins ben avançada la jornada. I quan es van voler obrir les comportes el sistema elèctric va fallar a causa de la tempesta. Poques hores després la presa, bastida amb un sistema constructiu obsolet, acabaria cedint.