Tal dia com avui de l’any 1877, fa 142 anys, en el decurs d’unes obres a la catedral de Santo Domingo (República Dominicana), apareixia una caixa de plom que contenia bona part de les restes de Cristòfol Colom. Aquella caixa va aparèixer a la cripta situada al subsol de l’altar de la Catedral, que havia estat el panteó de la nissaga Colom. En aquella caixa hi havia la inscripció en llatí “Home il·lustre i distingit Cristòfol Colom”.

L’any 1992, coincidint amb el 500 aniversari del primer viatge colombí, les autoritats dominicanes van traslladar aquelles restes a un monument erigit a propòsit anomenat Faro Colón, situat en una zona residencial a l’est de la capital dominicana coneguda com a “Comunidades Catalanas”; i construït segons els plànols de l’arquitecte dominicà d’origen català Teófilo Carbonell.

Colom havia mort a Valladolid l’any 1506 i havia estat inicialment enterrat al convent de San Francisco d’aquella ciutat castellana. Però l’any 1544 la seva nora, Maria de Toledo, va fer complir les disposicions testamentàries de l’almirall, i va aconseguir traslladar les despulles de Colom a la catedral de Santo Domingo, on hi eren enterrats Bartomeu Colom (el germà de Cristòfol) i Diego Colom (el fill primogènit de Cristòfol).

L’any 1795, es va produir la invasió francesa de l’illa de Santo Domingo, i les autoritats colonials espanyoles van traslladar a correcuita les restes de Colom a l’Havana (Cuba). I l’any 1898, en el decurs de la tercera guerra de la independència cubana, i amb l’exèrcit nord-americà a les portes de l’Havana també a correcuita van traslladar les restes de Colom a Sevilla i les van dipositar a la catedral.

Un estudi recent de la Universitat de Granada ha posat de relleu que les restes dipositades a la catedral de Sevilla són efectivament de Colom, però que únicament corresponen al 15% de les seves despulles mortals. Aquest estudi ha plantejat la hipòtesi que en el primer trasllat (de Santo Domingo a l’Havana) les autoritats colonials espanyoles es van limitar a reunir algunes restes barrejades de la cripta dels Colom.