Tal dia com avui de l’any 1964, fa 56 anys, moria a Montevideo (Uruguai), el periodista i polític Lluís Batlle Berres que, en el decurs de la seva vida, havia estat el 30è president constitucional de la República d’Uruguai. Lluís Batlle (Montevideo, 1897 - 1964) havia estat el tercer president de la nissaga Batlle, que des de la independència d’Uruguai (1828) ha donat quatre presidents (que han exercit cinc mandats democràtics). Els iniciadors d’aquesta nissaga havien estat Josep Batlle Carreó i Gertrudis Grau Font, comerciants, nascuts a Sitges i establerts a Montevideo a finals del segle XVIII.

El seu fill Llorenç Batlle Grau (nascut a Montevideo el 1810 i educat a Barcelona), seria el 8è president constitucional de la República (1868-1872). En el seu govern va comptar amb Duncan Stewart Agell (fill de l’empordanesa Dorotea Agell) com a ministre d’Hisenda. Més endavant, Josep Batlle Ordóñez (fill de Llorenç Batlle i net d’en Josep i la Gertrudis) es convertiria en el 19è president constitucional de la República (1903-1907) i en el 21è (1911-1915). Llorenç i Josep Batlle (pare i fill) es comunicaven en català, la llengua familiar dels Batlle.

En el decurs del segle XX, els Batlle donarien dos presidents més a la República d’Uruguai: Lluís Batlle Berres, com a 30è president constitucional (1947-1951) i Jordi Batlle Ibáñez, com a 38è president constitucional (2000-2005). Lluís i Jordi són fill i net —respectivament— de Josep Batlle Ordóñez. Durant dos segles, els Batlle han exercit una gran influència sobre la política uruguaiana, sense oblidar les seves arrels. En aquest sentit, cal destacar que Montevideo va ser la primera ciutat del món que va homenatjar la figura del president Companys (1944), afusellat pel règim franquista quatre anys abans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat