Tal dia com avui de l’any 1413, fa 606 anys, a Balaguer, el comte Jaume d’Urgell, que havia estat candidat a ocupar el tron catalano-aragonès després de la mort del rei Martí I (el darrer Berenguer-Aragó), es rendia als exèrcits de Ferran de Trastàmara, el seu principal rival al Compromís de Casp. En aquell congrés havia resultat elegit Ferran de Trastàmara, que regnaria com a Ferran I, (juny de 1412) i tot seguit (maig de 1413) Jaume d’Urgell s’havia revoltat amb l’ajut d’alguns dels seus antics partidaris. Aquella revolta va tenir un recorregut curt, bàsicament perquè els principals suports de Jaume d’Urgell o bé no el van secundar (les oligarquies aristocràtiques) o bé es van retirar prematurament (la corona d’Anglaterra i els mercenaris gascons).

Després d’una sèrie d’operacions militars fallides, Jaume d’Urgell i les seves tropes van quedar aïllats a Balaguer, la capital del seu comtat. Les tropes de Jaume d’Urgell no van poder prendre Lleida, plaça de gran valor estratègic en aquell conflicte, que hauria permès crear un corredor de comunicació entre aquestes i les dels seus principals aliats: les de les famílies aristocràtiques dels Luna (que s’havien revoltat a Loarre i controlaven l’Alt Aragó); i les dels Vilaragut (que s’havien revoltat a Xelva i controlaven la part interior del País Valencià). Aquells fracassos militars el van obligar a replegar-se a Balaguer, que entre juliol i octubre de 1413 va ser sotmesa a setge per les tropes reials i les hosts d’una bona part dels aristòcrates que, anteriorment, li havien donat suport.

Jaume d’Urgell es va rendir i Ferran de Trastàmara li va confiscar tots els béns i el van empresonar a perpetuïtat en una masmorra del castell de Xàtiva. Jaume d’Urgell moriria ―probablement enverinat― l’any 1433, després de vint anys de brutal reclusió, i mentre s’estava negociant la seva excarceració. La seva esposa, Isabel d’Aragó i de Fortià (germanastra del Martí I ―el darrer Berenguer―) va ser reclosa de per vida en un convent. I, segons algunes investigacions, la seva neta Felipa (filla de la seva primogènita Elisabet i de Pere de Portugal) seria la primera esposa de Colom, coneguda com a Felipa Móniz Perestrelo. Si es confirma aquesta hipòtesi, Diego Colom ―fill i successor de Colom com a almirall de la Mar Oceana― seria besnet de Jaume d’Urgell.