Tal dia com avui de l’any 1640, fa 380 anys, en el context de la Revolució i Guerra dels Segadors (1640-1652), els diputats i oïdors de la Generalitat es reunien per donar resposta a una missiva oficial del rei hispànic Felip IV, que deia que havia nomenat Pedro Fajardo de Zúñiga —marquès de Los Vélez— nou virrei de Catalunya, en substitució de García Gil de Manrique —bisbe de Barcelona i partidari de trobar una situació negociada al conflicte—. Aquest fet revelava un canvi substancial en l’estratègia hispànica: Los Vélez era el comandant de les tropes hispàniques que havien iniciat la invasió de Catalunya i, en aquell moment, ja s’havia revelat com un autèntic carnisser.

El canvi d’estratègia de Felip IV (substituir un virrei de perfil negociador per un altre de perfil sanguinari) obeïa als fets produïts durant els dos mesos anteriors: el 7 de setembre de 1640, les cancelleries de Barcelona i de París havien signat el Tractat de Ceret, que convertia Catalunya en un Principat independent en l’òrbita política de França. I Gil de Manrique havia informat Felip IV que els seus esforços pacificadors es veien totalment malbaratats per la brutalitat de Los Vélez: a l’inici de la invasió (juliol de 1640), havia ordenat l’execució de centenars de persones a Tortosa, Xerta, Tivenys i Aldover; i poc després, passaria a ganivet la pràctica totalitat de la població de Cambrils.

Els diputats i oïdors de la Generalitat van respondre a Felip IV: “Que pus està posat en costum en tots los regnes respòndrer la exequució dels òrdens de sa magestat quant de executar-lo se temen nous inconvenients y dany, apar que ·s just suspèndrer lo de la nominació del nou virrey en lo senyor Marquès de los Veles, pus si vingués sa excel·lència armat a exercitar son offici seria escandalós y venir privadament poria ser de perill”. Los Vélez no va exercir mai com a virrei: el 26 de gener de 1641 el seu exèrcit va ser clamorosament derrotat a la Batalla de Montjuïc, i els supervivents van desertar. Aquell episodi representaria la fi de la carrera política i militar de Los Vélez.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
11 de novembre de 1285 Mor Pere el Gran, el comte-rei almogàver Marc Pons
Representació de l'illa de Nootka (Columbia). Font Wikimedia Commons
test d'història Pioners catalans a Nord-amèrica Marc Pons