Tal dia com avui de l’any 1936, fa 85 anys, la Societat Catalana de Geografia celebrava el sopar de comiat previ a la sortida de l’explorador Fèlix Cardona i Puig a la recerca de les fonts del riu Orinoco (a l’estat de Veneçuela). Aquell viatge exploratori ―que havia estat llargament preparat― comptava amb el suport del Govern de Catalunya i d’una part important del món cultural i acadèmic català. Aquell sopar de comiat va reunir destacades personalitats del Govern de la Generalitat, dels ajuntaments de Barcelona i de Malgrat (la vila nadiua de l’explorador) i de la Universitat de Barcelona.

Fèlix Cardona, en aquells moments, era un dels exploradors més reconeguts del món. Amb l’explorador Joan Maria Mundó Freixes havia explorat i cartografiat la vall del riu Caroní (el segon riu més important de Veneçuela) i havien estat els primers europeus que havien posat els peus i dibuixat les cascades del Salto del Ángel (1928). El viatge de 1936 no va tenir èxit a causa d’un accident aeri que provocaria la mort d’una part de l’expedició. Però, posteriorment (1951), Cardona dirigiria una expedició francesa i veneçolana que culminaria amb èxit l’objectiu inicial.

La relació entre Catalunya i el riu Orinoco remuntava al 1635, Joan Orpí (Piera, 1593 – Nova Barcelona, 1645) havia explorat la vall baixa de l’Orinoco i, amb els seus propis recursos, havia fundat la colònia Nova Catalunya. L’empresa d’Orpí ―d’arquitectura mercantil i seguint el model colonitzador neerlandès― es va desenvolupar simultàniament a la Revolució catalana de 1640 i a la proclamació de la Primera República catalana (1641) i, per aquest motiu, patiria l'hostilitat de les autoritats colonials hispàniques que, finalment, la destruirien i rebatejarien el territori com a Nueva Andalucía.