Tal dia com avui de l’any 1897, fa 123 anys, al pati de la presó Reina Amàlia (situada a l’actual plaça Folch i Torres, de Barcelona) es portava a terme la darrera execució pública a Catalunya. En aquella darrera ocasió, i amb el garrot vil,  va ser executat Silvestre Lluís, de 33 anys, de professió serraller i sense feina estable en el moment dels fets. El 23 de maig de 1896 havia estat condemnat per l’assassinat de la seva esposa Concepció Nadal Tey, de 28 anys i embarassada de tres mesos; i de les dues filles grans de la parella: Joaquima Lluís Nadal, de 8 anys i Conxita Lluís Nadal, de 5 anys.

Segons la investigació policial i la interlocutòria judicial, Silvestre Lluís havia degollat la seva esposa i les seves filles entre les 7 i les 8 del matí del dia 26 de juliol de 1895 al domicili familiar: el primer pis del carrer Parlament, 96, de Barcelona. L’únic supervivent d’aquella massacre havia estat el fill petit de la parella: Silvestre Lluís Nadal, de 2 anys; que les autoritats policials i judicials de l’època, sorprenentment, convertirien en testimoni dels fets. El petit Silvestre seria obligat a un acarament amb el seu pare a la comissaria; i el fiscal l’obligaria a declarar en el judici posterior.

La implicació forçada del petit Silvestre només és un dels detalls que il·lustren una investigació maldestre i un judici farsa. La sala del tribunal on es va condemnar Lluís, presidida pel jutge José Agustín Moreno, va ser convertida en una desfilada de testimonis sense credibilitat. La premsa de l’època, que va seguir aquell judici amb molt interès, va plantejar la possibilitat que alguns d’aquests testimonis havien estat amenaçats per Josep Nadal -pare de Concepció Nadal i sogre de Silvestre Lluís- que, sempre, havia proclamat que el seu gendre era l’autor de la massacre.

Passats quatre anys de l’execució de Silvestre Lluís (26/01/1901), la policia va obrir una investigació per un delicte de violència domèstica que connectava amb la massacre del carrer Parlament. Va ser detingut Florenci Rosich, un soldat mutilat a la Guerra de Cuba, sense activitat coneguda. La premsa va publicar l’estranya relació entre Rosich i Nadal en una vella trama de falsificació de moneda desarticulada poc abans dels assassinats del carrer Parlament; i va apuntar que podria haver estat delatada per la parella Lluís-Nadal, a causa d’una desavinença en el repartiment dels guanys.