Tal dia com avui de l’any 1815, fa 205 anys, naixia a Sant Cugat del Vallès Josep Maria Bocabella i Verdaguer, que en decurs de la seva vida seria el promotor i primer mecenes del temple de la Sagrada Família, a Barcelona. Quan va iniciar el seu projecte (1861), Bocabella era propietari d’un dels comerços més importants de la ciutat: la llibreria-impremta Vídua de Pla, fundada el 1794 i, en aquells moments, estava situada entre els carrers de Cotoners i de la Princesa.

També en aquells moments, Barcelona vivia un procés de profundes transformacions socials provocades per la plena consolidació del model econòmic de la Revolució Industrial. Bocabella, d’ideologia conservadora, es va implicar decididament en la recuperació i en la divulgació dels valors tradicionals de la família cristiana, que començaven a ser qüestionats, i va fundar l’Associació de Devots de Sant Josep, que arribaria a reunir més de 600.000 associats arreu de Catalunya.

També va fundar, editar i publicar una revista distribuïda entre els associats de Sant Josep que s’anomenava El Propagador, i que va arribar a tenir un llançament de 25.000 exemplars quinzenals. Amb els beneficis que li representava aquest entramat, l’any 1881 va comprar uns terrenys a la dreta de l’Eixample (llavors en procés d’urbanització), en un indret conegut popularment com “el Poblet”. Aquells terrenys li van costar 172.000 pessetes de l’època, l’equivalent actual a uns dos milions d’euros.

Un cop adquirit el terreny, el mateix Bocabella va impulsar i va finançar, també, dels seus recursos personals i dels seus beneficis empresarials les primeres obres de construcció del temple. Bocabella, entusiasmat amb l’estil modernista català, seria qui contractaria Antoni Gaudí com a arquitecte (1883). El 19 de març de 1882 -dia de sant Josep-, el bisbe Urquinaona col·locava la primera pedra. Bocabella va estar implicat en el projecte de la Sagrada Família fins a la seva mort, esdevinguda l’any 1892.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat