Tal dia com avui de l’any 1869, fa 151 anys, a Palma, naixia Joan Torrendell i Escalas, que en el decurs de la seva vida seria periodista, director de premsa, i fundador d’un dels primers mitjans catalans de premsa al continent americà: El Correu de Catalunya, editat quinzenalment a Montevideo (Uruguai) a partir de 1911. Quan es va produir aquest fet, Torrendell ja tenia una àmplia experiència en la fundació i direcció de mitjans de premsa: havia dirigit La Última Hora -de Palma-,  i La Veu de Catalunya -de Barcelona-; i havia fundat i dirigit La Nova Palma (1898), i La Veu de Mallorca, i La Catalunya (1908), òrgan de premsa de la plataforma catalanista Solidaritat Catalana.  

La relació de Torrendell amb la colònia catalana del con sud americà s’iniciaria quan, com a director de La Veu de Catalunya i de La Catalunya va estar en contacte amb diverses nissagues d’industrials catalans que tenien interessos a Montevideo. Aquestes nissagues estaven estretament relacionades amb catalans i descendents de catalans a l’Uruguai que tenien una gran rellevància en la vida social i política d’aquella jove república: els Batlle -originaris de Sitges i que, fins a l’actualitat han donat cinc presidents a l’Uruguai-; o els Rossell -originaris d’Altafulla i que van ser els fundadors del primer hospital públic i gratuït, i del primer zoològic de l’Uruguai-.

Durant aquells anys, Torrendell i el seu fill Joan Carles (Palma, 1895 – Buenos Aires, 1965) van fundar l’Editorial Tor (Buenos Aires, 1916-1971), que seria una de les més populars i més potents del continent. Actualment és una icona de la historia editorial llatinoamericana. També, durant aquells anys, va col·laborar amb els principals mitjans de premsa de Montevideo i de Buenos Aires. Torrendell va morir a Buenos Aires el 1937, als seixanta-vuit anys. La seva labor i el seu ideari quedarien instal·lats en el pensament de les elits intel·lectuals del territori: Montevideo seria la primera ciutat del món que dedicaria un monument i una plaça al president Companys (1944).