Tal dia com avui de l’any 1243, fa 778 anys, a Montpeller (llavors un enclavament de la Corona catalanoaragonesa en territori francès), naixia Jaume; segon fill del comte-rei Jaume I -anomenat el Conqueridor- i de la seva segona esposa Violant d’Hongria. En el moment del seu naixement, passava a ocupar el tercer en la línia successòria al tron de Barcelona. Posteriorment, amb la inesperada mort d’Alfons (1222-1260), primogènit de Jaume I i de la seva primera esposa Elionor de Castella, passaria a ocupar el segon lloc, darrera del seu germà gran, Pere. 

No obstant això, Jaume I -en el seu quart i darrer testament- va repartir els seus dominis entre els dos seus dos fills mascles supervivents. A Pere (II de Barcelona i III d’Aragó) li va transmetre els dominis del Principat de Catalunya i dels regnes d’Aragó i de València. I a Jaume (II de Mallorca) li va transmetre el domini de les Illes Balears i de totes les possessions catalanoaragoneses al nord dels Pirineus: els comtats del Rosselló i de la Cerdanya, els enclavaments de Montpeller, Carlat, Omeladés; i el país d’Aran. Aquell nou estat es va passar a anomenar Corona de Mallorca

Després de la mort del comte-rei Jaume I (1276), el seu fill Jaume es va convertir en el primer rei independent de Mallorca. Va regnar sobre els dominis que havia heretat fins el 1285, però sempre amb la contínua amenaça del seu germà Pere que maniobrava per reunificar els dominis del pare. Tres anys després de ser coronat (1279), la pressió de Barcelona obligaria Jaume a acceptar un nou nivell relacional que implicava una subordinació política i militar respecte a Pere i que limitava considerablement la seva independència. 

El 1285 va ser deposat pel seu nebot Alfons (fill de Pere), fins que el 1295 i en virtut del Tractat d’Agnani, per reequilibrar els pesos entre les tres principals potències de la Mediterrània occidental (la Corona catalano-aragonesa, la Corona francesa, i el Pontificat), Jaume II va retornar al tron de Palma. Regnaria fins a la seva mort (1311), i seria succeït pel seu fill Sanç I (1311-1324), i pel seu nebot-net Jaume III (1324-1343). L’any 1343, el comte-rei Pere III de Barcelona i IV d’Aragó, envaïa el regne, el reintegrava a la Corona catalano-aragonesa i posava fi a la seva independència.