Tal dia com avui de l’any 1942, fa 78 anys, en el context de la II Guerra Mundial (1939-1945) Yakichiro Suma, ambaixador plenipotenciari del govern japonès (integrant de l’eix totalitari Berlín-Roma-Tòquio) davant el govern franquista, arribava a Barcelona. La premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 08/11/1942), ho va publicar en una discreta nota a la secció Vida de Barcelona: “En la tarde de ayer llegó a esta ciudad el ministro plenipotenciario del Japón en España, señor Yakishiro Suma, acompañado dei secretario de la Legación imperial, señor Manió, y el corresponsal en España del «Asahi Sbinbun» (el diari de més tirada al Japó), el señor Noburu Iro”.

Yakichiro Suma havia estat nomenat ministro plenipotenciario en España, un càrrec amb més atribucions que les d’un ambaixador, a les acaballes de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), i poc abans de l’esclat de la II Guerra Mundial (1939-1945). Durant la seva estada, i amb la complicitat del ministeri d’Afers Exteriors del règim franquista (dirigit per filonazi Serrano-Súñer), va crear una xarxa d’espies espanyols al servei del règim imperial japonès anomenada To, que va ser implantada als Estats Units. Segons algunes informacions, la xarxa To hauria facilitat informació que hauria provocat l’enfonsament d’un mínim de dos portaavions britànics al Pacífic.

Segons algunes fonts, en aquell moment la xarxa d’espionatge To estaria formada per dos diplomàtics i quatre periodistes espanyols, i dirigida pel torero falangista Ángel Alcázar de Velasco. No obstant això, quan es va produir aquella visita, feia escasses setmanes que Serrano-Súñer havia estat rellevat del càrrec. Les lluites internes entre les “famílies” polítiques del franquisme i, sobretot, el fet que el govern de Hitler hauria previst situar-lo a la cadira de Franco, havia provocat que passés de ser l’home més poderós del règim a ni tan sols ocupar una cartera ministerial. La xarxa To seria desarticulada pels serveis secrets nord-americans i canadencs a principis de 1943.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat