Tal dia com avui de l’any 1937, fa 83 anys, a Barcelona, era detingut Andreu Nin i Pérez, líder del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista), que havia estat il·legalitzat pel govern de la República espanyola pocs dies abans. Nin va ser detingut davant de la seu del seu partit, a la Rambla de Barcelona. Aquell arrest va ser practicat per policies desplaçats des de Madrid, que seguien ordres del president Juan Negrín (PSOE) i del ministre d’Interior Indalecio Prieto (PSOE).

Aquella detenció es va produir poc després de la guerra urbana que, entre el 3 i el 7 de maig anteriors, s’havia lliurat als carrers de Barcelona, entre les forces de la Generalitat (governada per ERC, PSUC, UGT) i les de la CNT i el POUM. El resultat d’aquell conflicte armat, que es va resoldre a favor de les forces governamentals (Mossos d’Esquadra, Guàrdies d’Assalt i Guàrdia Civil), va desembocar en la persecució dels anarquistes i dels marxistes.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 23/06/1937), es va perdre la pista d’Andreu Nin mentre era conduït a la presó d’Alcalá de Henares. Tot i el silenci documental que envoltava aquella detenció, s’acabaria esbrinant que Nin va ser torturat i assassinat en aquella presó, a mans d'Aleksandr Orlov, consol de la Unió Soviètica a Barcelona i enllaç dels serveis secrets de Moscú amb el ministeri d’Interior de la República espanyola. El cadàver de Nin no va aparèixer mai.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat