Tal dia com avui de l’any 1937, fa 82 anys, en el context de les setmanes immediatament posteriors als Fets de Maig de 1937, agents de seguretat del govern de la República Espanyola detenien Andreu Nin, líder de POUM, davant de la seu del partit a la Rambla de Barcelona. Andreu Nin, havia de ser traslladat a València, en aquells moments seu del govern de la República; però desapareixeria misteriosament i acabaria conduït a la presó d'Alcalá de Henares.

Aquell operatiu, anomenat Nikolai va ser dirigit pel general Alesksandr Orlov, del NKVD (la policia secreta soviètica), cònsol de la Unió Soviètica a Barcelona, i enllaç entre els governs de València i Moscou. L’entrada de Nin al penal d’Alcalá no va ser mai registrada. Nin moriria el 19 de juny, tres dies després d’ingressar a presó, víctima de les brutals tortures a les quals va ser sotmès. Sorprenentment, el comunicat oficial de detenció de Nin no seria publicat fins al 22 de juny, tres dies després de la seva mort.

La Guerra Civil espanyola (1936-1939) ja havia esclatat, però aquell episodi no tenia cap relació amb els operatius de repressió que els contendents practicaven en els fronts de guerra. La detenció, tortura i assassinat de Nin s’emmarcava en el context de violència que, en la rereguarda republicana, enfrontava els estalinistes del PCE i el PSUC; i els marxistes del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Aquell conflicte havia culminat amb els Fets de Maig, que havien desembocat en la il·legalització del POUM.

Tot i que l’autoria de l’assassinat de Nin no ha estat mai aclarida, la premsa de l’època (tant la catalana com la internacional) assenyalaria el govern de la Unió Soviètica com el responsable del crim. El govern soviètic no tan sols donava suport als estalinistes —que havien ocupat el poder a la República espanyola—; sinó que també participava activament —quan no era qui liderava— la brutal purga d’elements polítics dissidents. Després de l’assassinat de Nin, el POUM seria totalment desmantellat.