Tal dia com avui de l’any 1232, fa 788 anys, a Lleida, la primera fira agrària de Sant Miquel de la història lleidatana obria portes. Segons la documentació coetània, el comte-rei Jaume I va deixar escrit: “Us donem, concedim i aprovem, de manera perpètua, a vosaltres, dilectes i fidels nostres Ramon Clavell, Pere de Marimon, Bernat Guasch i Joan de Safont, cònsols (paers), i a través vostre, a tota la universitat (referit a la Paeria) de Lleida, tant als presents com als futurs, fires que celebrareu anualment a la ciutat en qualsevol lloc, dins o fora, que els cònsols i prohoms veieu més convenient. Dites fires se celebraran sempre per la festa de Sant Miquel de setembre”.

Des de llavors, la fira agrària de Sant Miquel s’ha celebrat de forma quasi ininterrompuda durant més de set segles, fins i tot —en algunes ocasions— quan la ciutat ha estat amenaçada o devastada per conflictes bèl·lics. En el decurs de la seva llarga història, la fira de Sant Miquel ha evolucionat i ha experimentat diverses transformacions sense perdre el seu objectiu primigeni: l’any 1921, a suggerència de la Mancomunitat de Catalunya, es va obrir a l’exposició de maquinària agrícola, passant a competir amb la Fira de Sant Josep de Mollerussa (existent des del 1872) pel lideratge català (i fins i tot peninsular) d’aquesta especialitat. 

A partir de 1930, la fira adquiriria el seu aspecte actual. Des de llavors, s’ha convertit en un gran aparador continental de la fruita, de la maquinària agrícola i de la ramaderia, i ha impulsat la celebració de múltiples congressos internacionals que han representat —i que representen— una important injecció per a l’economia de Lleida. Des del 1985, paral·lelament a la fira, se celebra el Saló Internacional Eurofruit, que ha consolidat la marca que associa les terres de Lleida amb la producció de fruita dolça. Actualment, la Fira de Sant Miquel ocupa un espai als Camps Elisis de més de 63.000 m2, dividits en quatre grans pavellons i zones exteriors d’exposició ramadera.