Tal dia com avui de l’any 1793, fa 228 anys, el Consell Departamental dels Pirineus, creat a l’inici de la Revolució Francesa (1790), decretava que el catolicisme deixava de ser religió oficial al territori. Aquesta mesura formava part dels “programes de descristianització” impulsats per l’Assemblea Legislativa francesa (successora de l’Assemblea Nacional), que es van portar a terme arreu del territori republicà francès. I en el cas concret de la Catalunya Nord (incorporada a la monarquia francesa el 1659), posava fi a la naturalesa confessional del poder i del territori que remuntava a l’època romana (segle IV), amb el parèntesi de la dominació àrab (723-752).

Aquesta mesura va arribar uns mesos després de l’execució dels reis Lluís XVI i Maria Antonieta (gener de 1793) i de l’esclat de la guerra entre la nova República francesa i la monarquia dels Borbons espanyols (març de 1793). En el moment en què es va decretar la descristianització del Departament dels Pirineus Orientals, els exèrcits espanyols (que havien penetrat en territori rossellonès l’abril de 1793, i havien intentat conquerir Perpinyà el juliol de 1793) estaven reculant. En general, arreu del territori de la República francesa, i en particular al territori nord-català, aquella mesura pretenia donar carta de naturalesa a les confiscacions a l’Església, que es volien destinar a l’esforç bèl·lic.

En el decurs del temps, la descristianització del territori republicà francès s’acabaria convertint en una brutal onada de violència incontrolada. Es van produir massacres contra religiosos, acusats de traïció al règim o de promoure el separatisme a les províncies perifèriques. Després de l’execució de Robespierre i la finalització de l’anomenat Règim del Terror (setembre, 1793 – agost, 1794), la descristianització va cessar, en bona part, perquè la guerra amb la monarquia espanyola era a les acaballes. S’estima que durant aquest període de màxima incidència van ser assassinats uns 2.500 religiosos arreu de França. Aquesta llei va quedar sense efecte l’any 1801.