Tal dia com avui de l'any 1282, fa 735 anys, l'exèrcit de Pere II de Barcelona i III d'Aragó entrava a Messina, la darrera plaça siciliana en poder de les armes de l'usurpador Anjou. D'aquesta manera, es completava l'operació militar de conquesta de l'illa que s'havia iniciat trenta-tres dies abans amb el desembarcament de Trapani (30 d'agost de 1282). Pere de Barcelona i d'Aragó, amb el suport dela noblesa siciliana, feia valer els seus drets com a espòs de Constança, hereva legítima de la corona siciliana després de la mort del seu pare, el rei Manfred (1266), perpetrada pels Anjou francesos amb el propòsit d'apoderar-se dels seus dominis.

La conquesta catalana de Sicília havia estat una ambiciosa operació militar que formava part d'un conflicte d'abast continental. Europa estava dividida en dos grans blocs. D'una banda, el bloc imperial, format per l'emperador alemany, que coordinava un extens mosaic de principats independents al centre d'Europa i al nord d'Itàlia, aliats amb la corona siciliana i la corona catalanoaragonesa. A l'altra banda hi havia el bloc pontifical, una aliança entre el papat i la corona francesa. L'elevat cost de l'operació seria finançat, via aportacions i impostos, per les comunitats jueves de la Corona d'Aragó. Els jueus catalans van aportar 100.000 sous, els aragonesos 75.000 i els valencians 25.000.   

La conquesta de Sicília significaria l'eclosió del protagonisme catalanoaragonès en el context continental. A partir del fet, el bloc pontifical reaccionaria centrant tots els esforços a destruir la Corona d'Aragó. Però les victòries navals catalanes a Malta (1283), Gozzo (1283), Nàpols (1284) i les illes Formigues (1285), que van destruir completament els exèrcits francesos, van obligar el bloc pontifical a cercar un armistici que certificaria l'ingrés de la Corona d'Aragó al club de les superpotències europees. Durant dos segles llargs, fins a l'entronització de Carles I —successor dels Reis Catòlics—, la Corona d'Aragó seria la primera potència militar i comercial de la Mediterrània occidental.