Tal dia com avui de l'any 1707, fa 310 anys, es lliurava la Batalla d'Almansa (Castella) entre els exèrcits franco-castellans de Felip d'Anjou, coronat rei de les Espanyes el 1701 amb el polèmic testament de Carles II –el darrer Habsburg hispànic–, i els de la coalició internacional (Corona d'Aragó, Àustria, Anglaterra, Països Baixos i Portugal) que defensava l'entronització de Carles d'Habsburg. La derrota de la coalició austriacista va provocar l'aniquilació de totes les defenses militars organitzades del País Valencià –revoltat en massa contra el Borbó– i la seva posterior conquesta i repressió, que a Xàtiva va adquirir tints d'autèntica tragèdia.

Una setmana després de la derrota austriacista d'Almansa, el Regiment d’Infanteria Ciutat de València acantonat a Requena (País Valencià) –l'única defensa organitzada que restava– va caure davant la superioritat numèrica dels borbònics. A partir d'aquell moment el camí en direcció a l'horta valenciana i al cap-i-casal restava lliure de resistències. Però el Borbó no va dirigir les seves tropes cap a València, sinó que va ordenar castigar-la amb un aïllament que provoqués fam, malalties i mort entre la població civil. Una part de l'exèrcit es va dirigir cap al Maestrat per guanyar la riba dreta de l'Ebre, i l'altra cap al Segura per assolar els pobles i viles del sud valencià.

Alcoi, Dènia i Alacant van ser durament castigades pels exèrcits borbònics franco-castellans. Però allà on es va produir una veritable tragèdia va ser a Xàtiva. El 12 de juny –set setmanes després d'Almansa– els anglesos que defensaven la plaça negociaven amb el Borbó abandonar-la. Xàtiva restava sola només defensada per la seva pròpia població i per militars catalans. Els borbònics van trencar les defenses, van incendiar la ciutat i van desterrar els supervivents a La Manxa castellana. Xàtiva va perdre fins i tot el nom. Anys més tard es produiria un degoteig de retorns, però durant més d'un segle –fins al 1811– el nom imposat va ser el de Nueva Colonia de San Felipe.

Felip V al revés. Font Ajuntament de Xàtiva

El quadre de Felip V al revés / Font: Ajuntament de Xàtiva