Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, arribava al port de Barcelona el pailebot Steuben, de bandera alemanya, amb 350 passatgers a bord, que seria el primer contingent de turisme internacional que rebia la ciutat després de tres anys de conflicte civil (1936-1939). Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 27/05/1939), el pailebot Steuben havia sortit de Bremen (Alemanya) i feia un creuer turístic per la Mediterrània. Segons la mateixa premsa, l'Steuben abans d’arribar a Barcelona havia fondejat en diversos ports d’Itàlia i tenia previst continuar el seu viatge en direcció a Palma, Ceuta i Santa Cruz de Tenerife.

També, segons la mateixa premsa, l’itinerari de viatge preveia que els 350 passatgers de l'Steuben visitarien diferents indrets de la ciutat i el monestir de Montserrat. Aquella notícia revela que Barcelona ―que des dels anys trenta ja era una important destinació turística en l'àmbit continental i una parada destacada de creuers internacionals― estava recuperant la seva posició. Tot i que la notícia no detalla els indrets de la ciutat que els passatgers de l'Steuben haurien previst visitar; altres fonts de l’època revelen que els actius turístics de l’època ja coincidien, en bona part, amb els actuals: la Rambla, el Barri Gòtic, el temple de la Sagrada Família i el parc del Tibidabo.

L’arribada d’aquell primer creuer contrastava amb el paisatge. Durant els tres anys anteriors, Barcelona havia patit els bombardeigs de l’aviació franquista que, a més de causar milers de víctimes, havien castigat severament la seva trama urbana. Tots els barris de la ciutat (especialment la Barceloneta, el Raval i el Gòtic) presentaven un aspecte de destrucció, que es manifestava de forma especialment desoladora amb les cues de racionament organitzades pel règim franquista. A tot això se sumava l’epidèmia de tuberculosi que s’havia declarat pocs dies abans (16/05/1939) i que acabaria causant un mínim de 1.730 morts. En cap lloc s’advertia el risc que corrien aquells turistes.