Tal dia com avui de l'any 1494, fa 523 anys, Colom -en el seu segon viatge al continent americà- fundava la ciutat de La Isabela, situada a la costa nord de l'illa de La Hispaniola, a uns 20 quilòmetres a l'Oest de l'actual ciutat de Puerto Plata (República Dominicana). 12 mesos abans, en iniciar el retorn del primer viatge, havia deixat una petita guarnició de 39 homes en un assentament provisional -Fuerte de la Natividad, a uns 100 quilòmetres a l'Oest de La Isabela- que va ser destruït i calcinat pels indígenes caníbals del cabdill Caonabo, en el marc de la guerra que mantenien amb els aborígens taïns del cabdill Guacanagarí -que l'any anterior havia subscrit una aliança amb Colom-.

Colom havia partit de la península -investigacions recents apunten que ho va fer des de Barcelona- amb un estol de 17 naus i un contingent de 1.500 homes. Un fet que revela que el segon viatge tenia més de conquesta que d'expedició. A la desembocadura d'un riu que van anomenar Bajabonico, Colom va ordenar l'edificació d'una ciutat murallada amb edificis administratius, senyorials i religiosos que s'havien de construir amb pedra i ensostrar amb teula seguint el model arquitectònic europeu. La part intramurs va ser anomenada “El Castillo”, i a la zona extramurs -els horts i el raval del port- li van dir “Las Coles”. El primer alcalde -per designació prèvia dels monarques hispànics- va ser el portuguès Antonio de Torres  -alt funcionari de la cort d'Isabel-.

Cartulari de les Antilles del segle XVII

I el primer vicari apostòlic -per designació prèvia del Pontificat- va ser el català Bernat Boïl -secretari personal del rei Ferran-. Boïl -nascut a Saidí (Baix Cinca) i criat a Lleida- venia acompanyat de Ramon Pané -que tot apunta que procedia de la Segarra-, el primer europeu d'aquell contingent que va aprendre la llengua indígena, i el primer a evangelitzar els nadius. Boïl havia estat, també, comissari de galeres de l'almirall de l'Armada d'Aragó. El nexe “americà” que unia els dos personatges era el navegant Miquel Ballester, de Tarragona, que va ser el primer comandant del fort de La Concepción, l'avançada militar i econòmica a l'interior de l'illa. Poc després La Isabela va ser abandonada i el seu model va ser reproduït a Santo Domingo.