Tal dia com avui de l’any 1937, fa 86 anys, en el context de la guerra civil espanyola (1936-1939), un escamot de paramilitars del bàndol rebel franquista afusellava Aurora Picornell Femenías (24 anys), Belarmina González Rodríguez (22 anys), Caterina Flaquer Pascual (60 anys) i les seves filles Antònia Pascual Flaquer (25 anys) i Maria Pascual Flaquer (22 anys). Les “cinc roses” mallorquines, que serien popularment anomenades “ses roges des Molinar”, eren un grup de cosidores i de brodadores del barri del Molinar, de Palma, que havien destacat com a activistes polítiques durant la II República.

Segons les fonts documentals, les víctimes d’aquella massacre havien estat detingudes poc després del cop d’estat (18 de juliol de 1936) per elements paramilitars rebels, i durant cinc mesos i mig havien estat recloses i torturades a la presó de Palma. Algunes fonts apunten que el governador civil de Mallorca imposat pels rebels colpistes, Mateu Torres Bestard, va autoritzar l’excarceració de les cinc dones la mateixa nit de Reis i les va lliurar —a tall d’"obsequi"— a un escamot paramilitar format, principalment, per falangistes locals, que les va conduir a Porreres (un poble al centre de l’illa) i les van assassinar a la tàpia del cementiri de la població.

La persona més rellevant d’aquell grup de víctimes era Aurora Picornell Femenías, que, malgrat la seva joventut, ja era una important activista social i política. Picornell havia estat una de les principals defensores de l’ensenyament lliure i una pionera del feminisme a Mallorca. Segons algunes fonts, en el moment en què va ser assassinada estava embarassada a causa de les múltiples violacions que havia sofert a la presó, i durant els dies següents, el seu botxí —un falangista local anomenat Mateu— va exhibir la roba interior de la víctima per les tavernes dels pobles de la comarca, vanagloriant-se dels crims i atemorint la població.