Tal dia com avui de 801 els francs van proclamar Berà com a primer comte de Barcelona. 

El comtat de Barcelona va ser un dels comtats que els francs de l'imperi carolingi van fundar al segle IX sobre l'antiga Gòtia. A més de Barcelona i els seus voltants, el comtat també comprenia Terrassa, el Vallès, la majoria del Maresme i el Penedès.

El 28 de desembre de 801 els francs van nomenar Berà I com a comte de Barcelona, i la va governar des de l'any 801 fins al 820. També va ser marquès de Gòtia, comte de Rosselló i comte de Girona. 

Era fill de Guillem I de Tolosa, comte de Tolosa i Cunegunda d'Austràsia.  

La conquesta de Barcelona

L'any 796, a Barcelona hi governava el cabdill musulmà Sadun al-Ruayni. Sadun va oferir a Carlemany sotmetre-li la ciutat a canvi que aquest l'ajudés en una lluita contra l'emir de Còrdova. 

Carlemany va enviar l'any 800 a Barcelona un exèrcit, en el qual hi havia el seu fill Lluís el Pietós i el duc Guillem I, el Sant de Tolosa (pare de Berà). No obstant això, Sadun no va complir la seva paraula i la ciutat es va negar a ser sotmesa. 

Va ser llavors quan els francs la van assetjar. Sadun va intentar escapar cap a Còrdova per demanar ajuda, però pel camí va ser capturat. El seu lloc el va ocupar Harun.

La població es va veure molt afectada per la gana i les penalitats i els gots cristians finalment van decidir entregar Harun i rendir la ciutat.

L'abril de 801 va entrar Lluís el Pietós a Barcelona. El 28 de desembre, Berà, que havia participat en la conquesta de la ciutat al costat del seu pare, va ser investit com a comte. 

 

Lluís el Pietós / Wikimedia Commons

Lluís el Pietós / Wikimedia Commons

Desterrament de Berà 

El febrer del 820 es va celebrar una assemblea general a Aquisgrà (ciutat de l'estat alemany de Rin del Nord-Westfàlia) on va acudir el comte Berà.

El got Sanila va formular una acusació formal contra Berà per infidelitat i traïció per voler continuar la treva amb els musulmans i el va desafiar a resoldre la qüestió en un duel judicial. Lluís el Pietós, després d'intentar arreglar-ho pacíficament, hi va haver d'accedir.

Sanila, que era més jove que Berà, va triar com a sistema de lluita un de típicament got, a cavall i amb armes lleugeres i javelina, al qual els francs no estaven acostumats. Sanila va guanyar el combat i va provocar la deposició de Berà.

 

Imatge principal, comtats catalans s.VIII - XII / Wikimedia Commons Nekto