Tal dia com avui de l’any 1706, fa 316 anys, en el context de la Guerra de Successió hispànica (1705-1715), a Palma esclatava un moviment social favorable a la causa de Carles d’Habsburg. Aquell moviment es va produir quan un estol de guerra de l’aliança internacional austriacista, format per trenta cinc vaixells anglesos i neerlandesos, es va situar davant del port de Palma. En aquell moment va esclatar un avalot, dirigit per Salvador Trullols i Olesa, de la nissaga dels Trullols del Mercat, al barri del Born; que al clam de “Visca Carles III i morin els botiflers” es va estendre, ràpidament, per tots els barris de la ciutat.

Segons les fonts documentals, Marc Antoni Cotoner i Sureda, Jurat en Cap (càrrec equivalent a alcalde) i membre d’una família oligàrquica de la ciutat, va armar una colla de personatges dels entorns delictius locals, i els va ordenar assassinar Trullols. Aquells trinxeraires van recórrer els carrers de Palma a la recerca del líder revolucionari i, finalment, quan el van trobar, el magistrat Dionís Roger, cap d’aquell escamot, li va disparar dues vegades però no el va abastar. Tot seguit, els revolucionaris van disparar contra el magistrat i el van ferir mortalment. A partir d’aquell fet, els carrers de la ciutat es van convertir, durant hores, en un escenari de guerra.

Quan Cotoner va tenir noticies que Roger havia estat mortalment ferit, va ordenar que l’exèrcit reprimís la revolució amb tota la duresa possible. Mentre això passava, els revolucionaris assaltaven el Palau Reial i assassinaven el virrei hispànic Baltasar Cristobal de Hijar, comte de l’Alcúdia. La cavalleria, comandada per l’oligarca Gabriel de Berga i Santacília, va disparar indiscriminadament contra la població civil concentrada al voltant del Palau. I els revolucionaris van respondre disparant contra Berga i causant-li la mort. A darrera hora de la jornada, els revolucionaris ja tenien el control de la ciutat. Palma seria l’últim bastió austriacista del conflicte (1715).

Imatge principal: Mapa de l'illa de Mallorca (1683). Font: Cartoteca de Catalunya.