Tal dia com avui de l’any 1936, fa 86 anys, a Guadarrama (Madrid), en el context de les primeres setmanes de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), un escamot de paramilitars rebels franquistes assaltava i assassinava Josep Sunyol i Garriga, president del FC Barcelona, i els seus tres acompanyants: el periodista esportiu Pere Ventura i Virgili (del rotatiu La Rambla), un tinent del legítim exèrcit republicà i el xofer de l’automòbil en què viatjaven. Segons la investigació historiogràfica, el president Sunyol i els seus acompanyants es dirigien al front de guerra, situat a l'Alto del León (a cinc quilòmetres al nord-oest de Guadarrama), quan van ser sorpresos per un escamot de la facció rebel emboscat en aquell paratge solitari.

Segons la mateixa investigació historiogràfica, el president Sunyol transportava 50.000 pessetes de l’època (l’equivalent a uns 500.000 euros) que el club havia destinat a la compra de vitualles i armament per a les tropes del legítim govern republicà que defensaven Madrid. Sunyol i els seus acompanyants van ser atracats i, tot seguit, conduïts i afusellats en un bosc proper a la carretera. La notícia d’aquell brutal assassinat no va ser comunicada als familiars de les víctimes i a la societat en general fins nou dies després (15 d’agost de 1936), quan l’exèrcit republicà va poder recuperar els cadàvers. Aquell dia, el FC Barcelona va nomenar un comitè d’empleats, que regiria els destins del club fins al 29 de novembre de 1937.

El 9 de febrer de 1939, quinze dies després de l’ocupació franquista de Barcelona, el Tribunal de Responsabilidades Políticas del nou règim, emplaçat a la capital catalana i dirigit pel coronel Jorge A. Villamide Salinero, va dictar l’ordre de confiscació de tots els béns del difunt president Sunyol. Ni el règim franquista sorgit del conflicte civil ni el règim constitucional que l’ha seguit han investigat la identitat dels assassins del president Sunyol i dels seus acompanyants; ni tan sols mai han demanat perdó per aquells assassinats, ni tampoc el club ha estat mai rescabalat per aquell robatori. Vuitanta-sis anys després d’aquell crim i quaranta-cinc anys després del restabliment d’un règim democràtic, aquells crims continuen impunes.