El vespre del 8 de desembre del 1980, John Lennon, un dels puntals dels Beatles, va ser assassinat per un fan davant la seva casa a Nova York, l'edifici Dakota. L'autor dels trets va ser Mark David Chapman, que havia viatjat expressament a la ciutat des de Hawaii.

L'assassí va donar unes explicacions confuses, i va afirmar que estava empipat amb l'estil de vida de Lennon i per cançons com God o Imagine. Va assegurar que s'havia inspirat per al seu crim en el personatge de ficció Holden Caulfield de la novel·la de J.D. Salinger El vigilant en el camp de sègol. Segons la policia, Chapman va plantejar l'assassinat durant mesos.

Primer va demanar a Lennon si li podia firmar una còpia de l'album Double Fantasy, aprofitant que el músic sortia amb Yoko Ono per assistir a una sessió de gravació. Quan la parella va tornar, l'assassí seguia davant l'edifici Dakota. En veure Lennon li va disparar cinc trets amb un revòlver del 38. Eren bales de punta buida. Quatre d'elles van impactar en el cantant per la part posterior.

Després dels trets l'assassí es va posar a llegir el llibre de Salinger sense immutar-se fins que va ser detingut.

Lennon va ser traslladat a l'hospital en un cotxe de policia, però en arribar-hi ja va ser declarat mort. El cadàver de Lennon va ser incinerat al cementiri de Ferncliff a Hartsdale, a Nova York, el 12 de desembre, enmig d'una commoció mundial. Chapman es va declarar culpable d’haver assassinat Lennon i va ser sentenciat a 20 anys de cadena perpètua en una presó de Nova York.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat