Tal dia com avui de l'any 1937, fa 80 anys, a la tàpia del cementiri de Porreres (Mallorca) un escamot de militars i paramilitars sublevats contra la República, afusellava Aurora Picornell, Caterina Flaquer i les seves filles Antònia i Maria Pascual Flaquer -conegudes com les roges d'es Molinar-; i Belarmina González. Totes tenien en comú que havien estat detingudes i empresonades els dies immediatament posteriors a l'aixecament militar del 36  -que a Mallorca havia quallat plenament i que havia convertit l'illa en un immens bassal de sang-. I també, excepte González -de qui no se'n té cap referència-, la seva militància en partits polítics de l'esquerra revolucionària.

Caterina Flaquer -coneguda popularment com Caterina Torreta- estava molt compromesa amb el moviment d'alliberament de la dona i la seva participació en tots els aspectes de la vida social, política i econòmica. Va col·laborar activament -amb les seves filles Antònia i Maria- en l'organització de la primera celebració a Mallorca (1934) del Dia Internacional de la Dona. Va ser empresonada i torturada amb el propòsit que revelés l'indret on les seves filles s'ocultaven de la repressió brutal que cobria l'illa. Caterina, Antònia i Maria -feministes i revolucionàries- van ser silenciades per sempre la nit de Reis del 1937. Les seves restes mortals no han estat mai trobades.

Aurora Picornell, i Antònia i Maria Pascual

Aurora Picornell era la figura més rellevant d'aquell grup. Filla d'una família humil i nombrosa que concedia una gran importància a l'educació i a l'esport, va dirigir el seu compromís social cap a la divulgació en premsa de l'ideari revolucionari i cap a l'alfabetització dels infants no escolaritzats que procedien dels entorns més desafavorits de Palma. Detinguda i empresonada, va córrer la veu que havia estat violada i que va morir embarassada. El dia de Reis del 1937 -l'endemà de l'afusellament- un capitost falangista local -que responia al nom de Mateo- es va passejar pels bars de Porreres exhibint la roba interior d'Aurora Picornell. Silenciada per sempre -amb 24 anys-, les seves restes tampoc han estat mai trobades.