Tal dia com avui de l’any 1392, fa 630 anys, culminaven les obres de la que seria la primera Casa de la Llotja de Barcelona (l’edifici d’arquitectura gòtica civil format per la Sala de Contractacions i les seves dependències annexes). La construcció d’aquell edifici s’havia iniciat poc després de la Pesta Negra (1348-1351), que havia causat la mort d’una tercera part de la població europea i havia ensorrat l’economia del continent. El propòsit era que la potent classe mercantil de Barcelona disposés d’un espai central de negocis que impulsés la recuperació econòmica de la ciutat i del país, i del comerç a la Mediterrània. Va ser la primera iniciativa d’aquestes característiques a Europa.

La Casa de la Llotja va ser edificada sobre uns terrenys erms situats a tocar de la platja (en aquell moment la línia de la costa discorria sobre l’actual passeig Isabel II); que, fins llavors, havia estat el paratge on estaven plantades, de forma permanent, les forques on es penjaven els condemnats a mort. Quan es van iniciar les obres d’edificació de la Casa de la Llotja; la cancelleria comtal (els comtes de Barcelona exercien la justícia a la ciutat des de l’època carolíngia) va desplaçar les forques a les llacunes de l’actual Poblenou; que, en aquell moment, era una zona inhòspita i insalubre d’aiguamolls i de garriga baixa, que es destinava al pasturatge dels ramats de bestiar.

La Casa de la Llotja va ser situada en aquell paratge per raons estratègiques. La façana marítima de Barcelona encara no estava murallada (la Muralla de Mar es construiria durant el segle XV); i, per tant, la Casa de la Llotja quedava orientada clarament cap al port primigeni de la ciutat; que en aquell moment estava format per la barra de terra (anomenada “el Morrot”) que unia l’actual Pla de Palau amb l’illa de Maians, que estava situada a l’actual plaça de Pau Vila (al costat del Museu d’Història de Catalunya). No obstant això, la porta principal de l’edifici va ser situada a la façana nord (actual carrer Consolat de Mar); orientada cap al barri mercantil del Born.